BiH
0

Izetbegović pisao Milinoviću: Na djelu je opstrukcija popisa Bošnjaka

Klix.ba
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio je pismo direktoru Agencije za statistiku BiH povodom uočenih nepravilnosti u procesu provođenja Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, u kojem izražava zabrinutost informacijama s terena, posebno u vezi s problemima koji su se pojavili u određenim sredinama u kojima žive Bošnjaci u bh. entitetu Republika Srpska.

"Ne želim vjerovati da Agencija kojom rukovodite toleriše onemogućavanje popisa državljana Bosne i Hercegovine koji u vrijeme popisa nisu prisutni u zemlji", navodi Izetbegović u pismu i podsjeća direktora Agencija za statistiku na zakonsku odredbu koja propisuje da su popisom, između ostalih, obuhvaćeni svi državljani BiH, bez obzira na to da li su u trenutku popisa prisutni u zemlji ili ne (Član 4. Zakona).

"Entitetski instruktori i kontrolori na području entiteta Republika Srpska se ponašaju kao neki istražni organi, koji u bošnjačkim sredinama 'postrojavaju' građane kako bi ih mogli prebrojati. Zakon jasno definiše obaveze i nadležnosti popisivača, instruktora, općinskih i entitetskih, ali isto tako i odgovornost. Pozivam Vas i druge institucije za provođenje popisa da, u skladu sa zakonom, iz daljeg postupka popisivanja isključite instruktore i popisivače na čiji je rad uloženo više nego dovoljno žalbi da su prekoračili svoja ovlaštenja", navodi član Predsjedništva BiH u pismu.

Izetbegović dalje upozorava da proces povratka u BiH još uvijek traje, da su mnogi građani u tom procesu trajno nastanjeni u sredinama iz '91. godine, a privremeno borave i na drugim mjestima u BiH.

"Naravno da će se popisati tamo gdje su se vratili. Međutim, dešava se da pred svaki vikend, kada su svi punoljetni članovi domaćinstva kod kuće, nedostaje popisnica i upitnika za domaćinstvo. U nekim sredinama na području entiteta Republika Srpska popis je već danima obustavljen ili usporen. Ukoliko za naredni vikend i dane koji prethode velikom islamskom prazniku Kurban-bajramu ponovo dođe do nedostatka popisnica, onda je to jasan znak da se radi o svjesnoj opstrukciji popisa bošnjačkog stanovništva", upozorava Izetbegović.

Rezultati popisa su potrebni za strateško planiranje razvoja zemlje i oni kao takvi ne smiju biti predmet manipulacije, navodi član Predsjedništva BiH u pismu direktoru Agencije za statistiku BiH.

"S tim u vezi, molim Vas da preduzmete neophodne radnje, kako proizvoljno tumačenje Zakona na terenu od  znatnog broja neodgovornih pojedinaca ne bi utjecalo na regularnost i rezultate popisa. Upozoravam Vas i sve odgovorne institucije za provođenje popisa, da grubo kršenje zakona neće biti tolerisano. Ukoliko Vas sve temeljne organizacije i institucije Bošnjaka upozoravaju da postoje značtni problemi na terenu, onda to ozbiljno shvatite", piše Izetbegović.