Problem za pacijente
232

Iz KCUS-a kažu da nemaju citostatike i da ne mogu pružiti terapiju onkološkim pacijentima

A. Ku.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Onkološki pacijenti danima objavljuju potresne ispovijesti putem društvenih mreža i govore kako ne mogu primiti terapiju koja za njih znači život ili smrt zbog nestašice citostatika.
Iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) navode da su trenutno suočeni s problemom nedostataka određenih lijekova, uslijed čega privremeno nisu u mogućnosti pružiti kontinuiranu terapiju onkološkim pacijentima.

"KCUS radi sve što je u našoj moći da se taj problem riješi. Napominjemo da KCUS ne nabavlja citostatike nego je nabavka i plaćanje ovih, najčešće izuzetno skupih i rijetkih lijekova, u nadležnosti Federalnog fonda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH", ističu.

Klinička apoteka KCUS-a na osnovu zahtjeva klinika koje apliciraju onkološke lijekove dostavlja potrebe za citostaticima Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, u čijoj nadležnosti je sama nabavka citostatika.

Proizvođači i dobavljači citostatika često na globalnom tržištu imaju nedostatak lijekova te samim tim i kasni isporuka u FBiH, a posljedično i u KCUS.

"Želimo naglasiti i da se uporedo vode pregovori i stručne konsultacije vezano za probleme zdravstvenog sistema, posebno problemi nabavke lijekova i citostatika, kako bismo to sistemski riješili", zaključili su.