Uoči izbora u Hrvatskoj
14

HRS i MOST u Mostaru: Dosadašnji diplomatski uspjesi mogu biti pogubni za Hrvate u BiH

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Hrvatska republikanska stranka BiH i MOST-a iz Hrvatske danas su u Mostaru zvanično najavili svoje učešće na izborima za Sabor Republike Hrvatske u izboru za 11 izbornu jedinicu čiji je nosilac Slavko Zovko te najavili snažniju borbu za Hrvate iz BiH.

Lider HRS-a Slaven Raguž je kazao kako će listu MOST-a činiti 14 članova HRS-a i da je to samo jedan rezultat kontinuiteta saradnje ali i rezultat jedne konstruktivne politike koja ide u smjeru osluškivanja onoga što Hrvati žive i svjedoče ne samo u BiH nego i van Hrvatske, što su radili i u proteklom mandatu.

Slaven Raguž (Foto: G. Š./Klix.ba)
Slaven Raguž (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Ključno je da nam niko ne smije i ne može diktirati politiku sa osvrtom na Hrvate u BiH, nego ta komunikacija mora biti dvosmjerna. Niko od nas ne može znati šta i kako mi živimo i u kojom okolnostima živimo i kako se trebamo i moramo ponašati. Nažalost politika Republike Hrvatske prema Hrvatima u BiH svela se na politiku dvoje stranke što je pogubno. Rezultat svega toga je činjenica da se ništa nije napravilo po pitanju ustavno-pravne neravnopravnosti i nejednakosti hrvatskog naroda u BiH i svi diplomatski uspjesi koji su napravljeni, u biti nisu nikakvi diplomatski uspjesi, nego mogu biti dugoročno štetni po Hrvate u BiH", rekao je Raguž.

Nikola Grmoja (Foto: G. Š./Klix.ba)
Nikola Grmoja (Foto: G. Š./Klix.ba)

Potpredsjednik MOST-a i kandidat za predsjednika Vlade Republike Hrvatske Nikola Grmoja je kazao kako je MOST protekle četiri godine bio autentični glas Hrvata izvan Hrvatske u Hrvatskom Saboru i da njihovi zastupnici sa ponosom mogu hodati Mostarom i svim mjestima gdje žive Hrvatski izvan Hrvatske.

"Mogu bez lažne skromnosti reći da smo više učinili za Hrvate u BiH i izvan Hrvatske mi iz oporbe, nas osam zastupnika MOST-a, nego troje zastupnika koje je izabrano većinski u BiH, a i nešto glasovima iz dijaspore. To treba mijenjati, mi smo osluškivali potreba našeg naroda izvan Hrvatske i u BiH, a u tome nam je puno pomogla koordinacija i saradnja sa HRS-om koji je, slobodno mogu reći bio u BiH autentični predstavnik hrvatskog naroda. Nije im lako bilo djelovati, znamo da je političko djelovanje ovdje puno teže nego u Hrvatskoj, zbog neriješenog nacionalnog pitanja i neravnopravnosti Hrvata. To puno utječe na sam izborni rezultat HRS-a ali uživaju simpatije, to znam jer sam s njima obilazio sva područja gdje žive Hrvati, a u Hrvatskom Saboru sam zahvaljujući njima otvorio brojna pitanja", rekao je Grmoja.

On je poručio svim Hrvatima izvan hrvatske da će nastaviti u istom intenzitetu, samo ovoga puta kako je naglasio, kao Vlada Republike Hrvatske.

Slavko Zovko (Foto: G. Š./Klix.ba)
Slavko Zovko (Foto: G. Š./Klix.ba)

Nosilac liste za 11 izbornu jedinicu Slavko Zovko je naglasio da su kao opozicija problematizirali brojna pitanja koja opterećuju život običnog čovjek u Bosni i Hercegovini, te da će u tom duhu i nastaviti.

On je pozvao sve Hrvate izvan matične zemlje da izađu na izbore i pokažu da im je važno ko ih predstavlja i da se njihov glas čuje.

Predstavnici opozicionih stranaka su kazali kako ne treba očekivati da na dan izbora u Hrvatskoj bude neradni dan u BiH, kako je to najavio lider HDZ-a i HNS-a BiH Dragan Čović, jer je to moguće samo u Zapadnohercegovačkom i Livanjskom kantonu koji još primjenjuju zakon o blagdanima iz perioda Herceg-Bosne.