Program imunizacije
46

HPV je rasprostranjen i u BiH: Vakcina je najbolje oružje protiv virusa koji dovodi do raka kod žena

A. K.
© Shutterstock (Foto: A. K./Klix.ba)
© Shutterstock (Foto: A. K./Klix.ba)
Humani papiloma virus (HPV) jedan je od najrasprostranjenijih u svijetu, a infekcija može dovesti do karcinoma grlića maternice kod žena. Najbolje oružje u borbi protiv nastanka bolesti je vakcinacija o kojoj se sve više priča i u Bosni i Hercegovini, a određene doze vakcina su već dostupne.

HPV je najčešći spolno prenosivi virus, a prema dostupnim istraživanjima, tokom života najmanje 50 posto spolno aktivnih osoba će biti inficirno. Ovaj virus pogađa oba spola, međutim, posebno može biti poguban za žene zbog činjenice da izaziva karcinom grlića maternice.

Stručnjaci navode da je virus rasprostranjen i u Bosni i Hercegovini, što pokazuje kontinuirano povećanje broja dijagnosticiranih karcinoma ženskog reproduktivnog organa.

"Godišnje se prijavi više od 150 slučajeva invazivnog karcinoma grlića maternice, a nažalost preko 60 je smrtnih slučajeva. Zbog toga je vrlo opravdano sprečavanje širenja infekcije HPV virusom vakcinacijom, jer ona štiti prvenstveno od nastanka karcinoma grlića maternice", kaže Sanjin Musa, šef Službe za epidemiologiju Federalnog zavoda za javno zdravstvo.

Sanjin Musa (Foto: A. K./Klix.ba)
Sanjin Musa (Foto: A. K./Klix.ba)

Iako primarno vodi ka nastanku grlića maternice, infekcija HPV virusom može izazvati i karcinome drugih genitalnih organa, kao i pojavljivanje spolnih bradavica koje se vakcinacijom također mogu spriječiti. Kada je riječ o prijenosu HPV-a, on najčešće nastaje spolnim kontaktom, ali do transmisije može doći i drugim bliskim kontaktima.

"Muški spol doprinosi u širenju infekcije, jer su uglavnom zaraženi, ali nemaju simptoma te i ne znaju svoj status ukoliko se ne urade određeni skrininzi i slično", navodi Musa.

U sedmici borbe protiv raka grlića maternice, Bosna i Hercegovina je napravila veliki korak pokretanjem programa vakcinacije protiv HPV virusa. S tim u vezi za područje Federacije BiH nabavljeno je hiljadu komada vakcina, a primarna je imunizacija djevojčica koje pohađaju osmi razred osnovne škole.

"Izuzetno je važno reći da je vakcina potpuno provjerena i sigurna te da daje izuzetno visok imunitet koji je prisutan čak i nakon 10 godina. Zahvaljujući ovoj vakcini, mnoge zemlje u svijetu 2030. godine očekuju da karcinom grlića maternice više neće biti prisutan", ističe zamjenik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez.

Goran Čerkez (Foto: A. K./Klix.ba)
Goran Čerkez (Foto: A. K./Klix.ba)

Populacijski fond Ujedinjenih nacija i Svjetska zdravstvena organizacija dale su veliki doprinos u izradi programa HPV vakcinacije u Bosni i Hercegovini. Za kupovinu hiljadu doza vakcina izdvojeno je okvirno 200 hiljada konvertibilnih maraka. Iako je riječ o trenutno najskupljoj vakcini, ona je za stanovništvo besplatna.

"Naši mladi danas ranije sazrijevaju, život je ubrzaniji i moramo prihvatiti tu realnost i djelovati preventivno u svim poljima života. Naša osnovna ideja je da u početku u izabranim mjestima u Federaciji BiH započnemo program imunizacije te da u budućnosti uhvatimo voz skupa sa svim drugim zemljama u Evropi, a koje već 15 godina provode vakcinaciju", kazao je direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić, istaknuvši da je vakcina kreirana poznatim tehnikama, a nus-pojave nisu evidentirane, izuzev kratkotrajnog lokalnog bola u ruci i crvenila na mjestu apliciranja vakcine.

Siniša Skočibušić (Foto: A. K./Klix.ba)
Siniša Skočibušić (Foto: A. K./Klix.ba)

Rak grlića maternice je četvrti najčešći karcinom kod žena u svijetu, a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, svake godine se otkrije više od 600 hiljada novih slučajeva. Nažalost, više od polovine završi sa smrtnim ishodom i to najčešće u srednje i nisko razvijenim zemljama.

"To ne mora biti tako jer imamo razvijeno kvalitetno oružje, a to je vakcinacija protiv HPV-a. Ciljevi Svjetske zdravstvene organizacije do 2030. godine su takvi da vakcinom bude pokriveno 90 posto djevojčica do 15 godina, da 70 posto žena ima pravo na pregled te da 90 posto osoba sa rakom grlića maternice ima pravo na adekvatnu terapiju", kazao je Mirza Palo iz ureda Svjeske zdravstvene organizacije u BiH.

Mirza Palo (Foto: A. K./Klix.ba)
Mirza Palo (Foto: A. K./Klix.ba)

Vakcina protiv HPV virusa je u primjeni od 2006. godine, a u obuhvatu imunizacije se nalaze pripadnice ženskog spola od devete do 25. godine života. Kada je riječ o procesu imunizacije u Federaciji BiH, trenutno se vrši edukacija zdravstvenih radnika u vezi s apliciranjem doza te ispitivanje roditelja i djece o zainteresiranosti, nakon čega će uslijediti vakcinacija. Ciljana vakcinacija djevojčica koje pohađaju osmi razred osnovne škole vršit će se uz saglasnost roditelja.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Planom je predviđeno da apliciranje hiljadu doza bude završeno do marta, a u narednom periodu će biti nabavljene dodatne količine vakcina. Nadležni su zaključili da bi u dogledno vrijeme vakcinacija protiv HPV-a mogla biti uvrštena u redovan program imunizacije. Inače, program vakcinacije protiv spomenutog virusa nešto ranije je uspostavljen na području Sarajevskog kantona.