Učestvuje 150 policajaca
43

Granična policija hapsi krijumčare u tri kantona, ostvarili novčanu korist od šest miliona KM

A. Ku.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Policijski službenici Granične policije Bosne i Hercegovine započeli su jutros operativnu akciju kodnog naziva "Piramida", čiji je cilj sprječavanje organiziranog krijumčarenja migranata.

Pretresi se vrše na više lokacija na području Unsko-sanskog kantona, Zeničko-dobojskog kantona i Kantona Sarajevo na ukupno 16 lokacija u Bihaću, Cazinu, Brezi, Visokom, Sarajevu, Kaknju i Velikoj Kladuši.

Do sada je pronađeno 14 osoba koje se sumnjiče da su počinili kazneno djelo "Organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje kaznenog djela krijumčarenje migranata", a koji su bili dio međunarodne organizirane kriminalne grupe i koji su, u posljednjih šest mjeseci, preko teritorija BiH pokušali prokrijumčariti ili su prokrijumčarili blizu 600 osoba, među kojima više od 100 maloljetnika.

Prema preliminarnim podacima, ova međunarodna organizirana kriminalna grupa, u proteklih šest mjeseci, ostvarila je novčanu korist veću od šest miliona konvertibilnih maraka.

Aktivnosti čiji je nositelj organizacijska jedinica Granične policije BiH za sprečavanje prekograničnog organiziranog kriminala provode se zajedno s Upravom kriminalističke policije MUP-a Republike Hrvatske i Europolom, a pod nadzorom Tužiteljstva BiH.

Današnju podršku u realizaciji, u kojoj učestvuje preko 150 policijskih službenika, pružili su policijski službenici MUP-a Unsko-sanskog kantona, dok su tokom istrage kontinuiranu podršku Graničnoj policiji BiH pružali Obavještajno-sigurnosna agencija BiH i Služba za poslove sa strancima.

Iz Granične policije BiH navode da je su u toku prva tri mjeseca ove godine nadležnim tužilaštvima podnijeli 83 službena izvještaja protiv 177 osoba.