Dogovor u Dubaiju
0

Fena uspostavlja saradnju s WAM-om - državnom novinskom agencijom UAE

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Direktor Federalne novinske agencije (FENA) Elmir Huremović na poziv direktora Emiratske novinske agencije (WAM - Emirates News Agency) Mohammeda Jalala Al Rayssija posjetio je urede državne novinske agencije Ujedinjenih Arapskih Emirata u Dubaiju kako bi se uspostavila saradnja između dvije agencije.

Fena u skladu sa svojim strateškim ciljevima nastavlja osnaživati ulogu na međunarodnom planu.

Na sastanku je dogovorena saradnja u oblasti razmjene informacija između dvije zemlje, kao i iskustava te povezivanju u različitim oblastima kao što su turizam i privreda, što bi moglo u konačnici rezultirati i boljom saradnjom dviju zemalja.

Tokom susreta razgovarano je o razlikama, ali i brojnim sličnostima naroda BiH i UAE, a direktor Fene Elmir Huremović pozvao je direktora WAM-a da posjeti BiH i bude Fenin gost, što je on i prihvatio.

U vezi sa saradnjom među agencijama naglašena je važnost tačnog izvještavanja te je Huremović napomenuo da BiH kao zemlja koja teži ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji i NATO savezu ima i slobodu medija na visokom nivou.

Foto: FENA
Foto: FENA

Uz određene manje izuzetke većina medija je slobodna u svom izvještavanju, kaže Huremović, a Fenine vijesti najkredibilniji su izvor tačnih vijesti u BiH što dokazuje najveća mreža korisnika pa samim tim Fenine vijesti imaju najveći doseg. Fena predano radi na tehnološkom i ljudskom usavršavanju i naročito na provjeri činjenica i na taj način izbjegava demantije.

Direktor WAM-a upoznao je Huremovića o radu emiratske državne novinske agencije i njihovoj namjeri da imaju uspostavljene što bolje odnose s najvećim agencijama svijeta, a sada je među njima i Fena.

Istaknuo je da se njihove vijesti emitiraju na 17 jezika što je važno kako bi vijesti iz Emirata, a posebno Dubajia kao jednog od najvećih svjetskih centara, imale veći doseg.

Huremović je još podsjetio da je namjera Fene pokrenuti objavu vijesti na drugim jezicima osim engleskog, među kojima je i arapski jezik. To je trebalo biti učinjeno i ranije, ali su spriječeni u toj namjeri zbog pandemije koronavirusa koja je zaustavila cijeli svijet.

Direktor Huremović zahvalio je na pozivu koji mu je uputio direktor WAM-a, a ovom posjetom Fena je nastavila aktivnosti na međunarodnom planu potvrđujući svoju lidersku poziciju u agencijskom novinarstvu u regiji.

Značajan dio sastanka bio je posvećen razgovoru o EXPO-u 2020 koji se ove godine održava u Dubaiju i koji je ekipa Fene u organizaciji WAM-a imala priliku posjetiti. Jedan je to od najvećih svjetskih događaja na kojem je više od 190 zemalja svijeta predstavilo svoje potencijale i na kojem i BiH ima svoj paviljon.

Impozantna je to svjetska, kulturna i poslovna manifestacija koju je posjetila ekipa Fene, a njena tema je "Spajanje umova, kreiranje budućnosti", te organizatori očekuju da će tokom šest mjeseci EXPO, koji će biti zatvoren 31. marta 2022. godine, privući 25 miliona posjetilaca.