BiH
293

Dogovorena koalicija na državnom nivou između SDA, DF-a i Saveza za promjene

Piše: E.S.H.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Na sastanku u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu kojem su prisustvovali pregovarački timovi Stranke demokratske akcije, Demokratske fronte i Saveza za promjene dogovorena je koalicija na državnom nivou između SDA, DF-a, SDS-a, PDP-a i NDP-a.

Potpisan je dokument koji nosi naziv "Programski principi za djelovanje zakonodavne i izvršne vlasti u BiH u mandatnom periodu 2014-2018".

Mladen Bosić, predsjednik SDS-a, je kazao da su stranke koje čine Savez za promjene veoma brzo došle do zajedničkih stavova sa SDA i DF-om o tome kako bi trebala izgledati buduća vlast u BiH.

"Smatramo da bi bilo veoma dobro da se vlast konstituiše što je moguće prije kako bi se otkočili procesi koji su u proteklih osam godina u svim segmentima i oblastima života. Vjerujem da će ovo biti početak nečega novog u odnosima i da ćemo se okrenuti problemima i pitanjima običnih građana, da ćemo govoriti o nezaposlenosti i da je ovo na neki način nova stranica u odnosima", kazao je Bosić.

Lider DF-a Željko Komšić je rekao da je cilj dogovora brze mjere i da pokažu građanima da politika može biti odgovornija prema njima i prema budućnosti ove zemlje.

"Mislimo da će ovo biti dobro pozdravljeno od međunarodne zajednice da ne ispadne da stranci ovdje imaju veći interes od nas samih kada je riječ o napretku BiH ka evroatlanskim integracijama. Naša je obaveza da budemo korektni jedni prema drugima, a obaveza prema građanima je da im pokažemo da politika može biti nešto drugo od svega onoga što su do sada gledali", kazao je predsjednik Demokratske fronte.

Lider SDA Bakir Izetbegović je kazao da je 19 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i osam godina nakon početka reformskog zastoja u BiH bilo krajnje vrijeme za promjenu odnosa koji je sadržan u dokumentu koji je večeras potpisan.

Programske principe potpisali su lideri stranaka SDS-a Mladen Bosić, SDA Bakir Izetbegović, PDP-a Mladen Ivanić, NDP-a Dragan Čavić, DF-a Željko Komšić.

"U odlučnoj namjeri da osiguramo stabilno funkcionsanje parlamentarnih većina izvršne vlasti u BiH koja će prekinuti višegodišnji zastoj u provođenju neophodnih reformi zasnovanih na Dejtonskom mirovnom sporazumu isključujući svaku neprimjerenu i neproduktivnu polemiku o pitanjima koja ugrožavaju integritet i suverenitet države, stabilizaciju mira i relaksaciju međuetničkih odnosa", ono je što je izdvojio Izetbegović iz potpisanog dokumenta i nazvao ga kamenom temeljcem za buduće odnose u BiH. Izetbegović je kazao da očekuje da se uskoro pridruže i ostali i potpišu ovaj papir.

Potpisnici očekuju da im se i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, kao legitimni predstavnik hrvatskog naroda u BiH , priključi u formiranju novog saziva Vijeća ministara.

"Ne vidim razlog zašto bi HDZ ovo odbio. Potpuno je realno očekivati da se HDZ priključi i da bude legitimni predstavnik", kazao je lider PDP-a Mladen Ivanić.

Potpisnici dokumenta su pozvali i druge stranke da im se pridruže i sarađuju. Izetbegović je kazao da je sve što je potpisano danas Dragan Čović već razmatrao, te da se uskoro očekuje i njegov odgovor.