BiH
1.1k

Dodik nakon sastanka sa Vučićem: BiH ne može da preživi, klizi ka raspadu

Anadolija
Milorad Dodik (Foto: Anadolija)
Milorad Dodik (Foto: Anadolija)
BiH ne može da preživi, poručio je nakon današnjeg sastanaka u Beogradu predsjednik bh. entiteta Republika Srpska i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik nakon sastanka sa prvim potpredsjednikom tehničke Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Narodne skupštine RS Igorom Radojičićem i Mladenom Bosićem, predsjednikom Srpske demokratska strane (SDS), koji su se danas sastali u Beogradu.

BiH, kazao je Dodik, klizi ka raspadu, međunarodna zajednica je umorna i u jednom trenutku će prihvatiti ono što funkcionira, a to je u ovom trenutku samo Republika Srpska.

Dodik je ocijenio da je cilj bošnjačkih političara da se nakon demonstracija koje su kulminirale neredima izazove reakcija međunarodne zajednice, nakon čega bi mogli da ostvare svoje političke ciljeve, a to je jačanje unitarizma u Bosni i Hercegovini.

Naglasio je kako haos u FBiH nije prestao, da ne funkcionira politički sistem, te da je to posljedica i političke međunarodne zajednice koja je dugo smatrala da u BiH treba da postoji nešto drugo, a ne Dejtonski sporazum.

On je rekao da se neće dozvoliti da problemi i haos iz FBiH budu prebačeni na prostor RS-a, iako su to, kao je rekao, prizivali pojedini bošnjački političari poput lidera Socijaldemokratske partje (SDP) Zlatka Lagumdžije.

Nadalje, Dodik je rekao da BiH ne može opstati bez međunarodne zajednice, jer ''Bošnjaci neće ovakvu BiH'', već unitarnu. Hrvati je, kazao je, ne žele jer smatraju da su prevareni budući je Vašingtonski sporazum predviđao konfederalni odnos FBiH sa Hrvatskom, dok su Srbi nezadovoljni jer su uzimane nadležnosti entiteta RS.

Prema njegovim riječima, problem je nastao zbog sukobljavanja bošnjačkih političara koji su potom zloupotrijebili socijalno nezadovoljstvo građana.

On je prihvatio da su se protesti u Tuzli dešavali i zbog socijalnih problema, jer je Tuzla industrijski grad, ali je dodao da su se i Tuzlaci na poziv Alije Izetbegovića odazvali da grade ''nekakvu BiH'', a da ruše Jugoslaviju koja je stvorila industrijske sisteme u kojima su radili, pa ''neka se sada brinu o svojim problemima''.

Naglasio je da su se protesti dešavali samo na područjima gdje žive Bošnjaci, te da se ni Hrvati nizu odazvali protestima, već su Bošnjaci otišli u zapadni dio Mostara i zapalili neke zgrade.

''Kako će opstati mala Jugoslavija, ako nije mogla da opstane velika Jugoslavija'' upitao je Dodik, ponovivši da je FBiH nefunkcionalna i da ima previše administracije, pa se taj problem nastoji prenijeti i na nivo cijele BiH.

Lider SDS-a Mladen Bosić je, zahvaljujući se Vučiću na organizaciji ovog sastanka, rekao da je i sama njegova objava učinila mnogo, te da su ljudi počeli da razmišljaju o čemu se u ovom slučaju radi.  Bosić je rekao da se radi o opasnim procesima, koji najviše podsjećaju na Arapsko proljeće.

Naglasio je da niko od njih ne želi nasilje i nerede, da je tačno da  građani RS teško žive i da ima korupcije i loše ekonomije, ali da SDS ne misli Dodika smjenjivati na ulici, već na izborima, ukoliko građani to žele.

Kazao je da nije protiv protesta, te da će možda neke organizirati i SDS, ali da je nasilje nedopustivo, te da RS mora bit stabilna. Prema njegovim riječima, Arapsko proljeće je unazadilo 40 godina arapske zemlje, i to ne treba građanima RS.

''Mi nismo za revoluciju, mi smo za evoluciju RS i za razvoj RS. Očekujemo šta će biti u FBiH, ali RS treba ostati stabilna''', kazao je Bosić, dodajući da je obaveza Srbije da štit RS.

Aleksandar Vučić je istakao, uz ostalo, da je RS proteklih dana bila ugroženija, te da je interes Srbije bio da se izbjegnu nasilje i sukobi, naglašavajući da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH.

Srbija će, kazao je, da štiti mir i sigurnost i na svom teritoriju.  Protesti su, kazao je dozvoljeni, ali neće biti dozvoljeno da se pale institucije, zgrade, državni organi i da se napadaju oni koji rade za državu, što ne bi bilo dozvoljeno nigdje u svijetu.

- Stabilnost regiona

Naglasio je važnost da se sačuva stabilnost RS, te da se ''obnovi stabilnost BiH''.

''To je važno za region. Jer događaji u BiH ugrožavaju celi region. U naredna tri meseca niko od investitora neće da pogleda region. Stabilnost u BiH je bitna za ekonomsko-političku stabilnost regiona'', naglasio je.

Na pitanje novinara da pojasni smatra li i on smatra da BiH neće preživjeti, kako je rekao Dodik, Vučić je uzvratio riječima: ''Ja to nisam rekao, to je rekao Dodik'', dobacujući šaljivo kako se nada: ''Da se Mile sada neće naljutiti''.

Govoreći o Srbiji i mogućim protestima u toj zemlji, kazao je da to za njega nije problem, da su protesti dozvoljeni, te da su zakazani izbori 16. marta, ali da niko neće ugrožavati građane i spaljivati zgrade.

- Dodik: Prizvao bih i ja trupe da imam platu k'o Inzko

Dodik je zaključio kako je u organizaciju protesta u RS-u ranije bilo uključeno više organizacija koje su povezane sa Bošnjacima ili su finansirane iz Federacije BiH.

Komentirajući najave visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka o mogućem povećanju trupa u BiH ukoliko nasilje eskalira, Dodik je rekao da bi on prizivao trupe da, kao Inzko, ima platu od 25.000 eura, te da ne plaća porez ni u BiH, niti u Austriji ''jer radi u zemlji visokog rizika''.