Navodno podaci SAD-a
2

Dodik na NSRS donio "obavještajne informacije" o navodnoj Vukanovićevoj saradnji sa SDA i strancima

N. V.
Screenshot: RTRS
Screenshot: RTRS
Na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske svoj govor je nastavio Milorad Dodik prilikom čega je bio vidno nervozan, psovao i galamio. Osim toga je iznio navodne obavještajne informacije o poslaniku Nebojši Vukanoviću.

Dodik je rekao da ima obavještajni uvid o tome šta Amerikanci bilježe o aktivnostima Nebojše Vukanovića u Sarajevu i zašto se navodno sastaje sa pripadnicima SDA.

"Evo piše 'Nebojša Vukanović - aktivnosti na zaustavljanju korisnih projekata u RS-u', ti si taj, tebe tretiraju tako. Onda kažu 'Paraobavještajne strukture SDA i aktivnosti Avde Avdića', sve piše ovdje gdje si se sastao, koliko si puta bio, kako dolaziš na njihove pozive kad god te zovnu, a praviš se budala", rekao je Dodik.

Međutim, kasnije se za riječ javila poslanica Nataša Radulović, koja je još jednom pročitala šta piše u papirima koje je donio Dodik. Za razliku od Dodikovog čitanja da piše "aktivnosti na zaustavljanju korisnih projekata u RS-u", Radulović je sa papira pročitala "aktivnosti na zaustavljanju koruptivnih projekata u RS-u". Stoga, čini se da je Dodik napravio za sebe korisnu grešku prilikom čitanja ili pak Radulović ne vidi najbolje.

Prije toga, Dodik je nastavio sa tvrdnjama da Vukanović sa strancima radi na urušavanju RS-a.

"Zato su Amerikanci ovdje napisali da si ti korisni idiot i korisna budala za njihove ciljeve i da si pod okriljem Američke ambaasade usmjeren na organizovanje održivih protesta protiv aktuelne vlasti", kazao je Dodik, dodavši psovku: "Što si zanijemio, je*ote?"

Vukanović ga je pitao da otkrije ko je pisao te navodne obavještajne informacije, ali Dodik nije htio dati izvore niti ponuditi dokaze za svoje navodno obavještajne tvrdnje. Također je upozorio na to da je Dodik prekršio poslovnik, a da ga predsjedavajući nije opomenuo.

Dodik je nastavio govoriti na sjednici NSRS-a prilikom čega je kazao i kako je dobio informaciju o tome da će pucati u njega u slučaju da tokom hapšenje njegovo obezbjeđenje pruži otpor.

"Prije sat sam dobio info da su mi poručili da ukoliko moje obezbjeđenje pruži njima otpor da će pucati u mene.. Ja kažem da će pružiti otpor", rekao je Dodik.