BiH
1

Dio studenata želi bojkotovati dodjelu diploma u Zetri

Piše: T. S.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U subotu, 9. novembra, u dvorani Juan Antonio Samaranch u sarajevskoj Zetri, bit će uručene diplome svim završenim studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija. Naime, prvi put će studenti, umjesto na svojim fakultetima, diplome dobijati na svečanosti u Zetri.

Na svečanosti, koju Univerzitet u Sarajevu organizira deveti put u svojoj historiji, bit će promovirano 7.006 diplomanata, magistranata i doktoranata Univerziteta u Sarajevu.

Tada će, također, najuspješnijim studentima prvog i drugog ciklusa studija sa svakog fakulteta i akademije, kao i pridruženih članice Univerziteta u Sarajevu, biti uručena priznanja Univerziteta u Sarajevu Zlatna značka, Srebrena značka i Povelja Univerziteta u Sarajevu.

Na ovogodišnjoj svečanosti će biti promovirana i prva generacija završenih studenata trećeg ciklusa studija, saopćeno je za Klix.ba iz Rektorata Univerziteta u Sarajevu.

S obzirom na to da će diplome studentima biti dodjeljivane u dvorani, zbog protokolarnih i sigurnosnih razloga, ali i nedostatka mjesta za sjedenje, članovi porodice i prijatelji neće moći prisustvovati svečanoj promociji i dodjeli diploma diplomantima, magistrantima i doktorantima Univerziteta u Sarajevu, istaknuto je iz Rektorata.

Neki studenti su se pobunili zbog takve odluke i zatražili bojkot svečanosti u Zetri.

"Želim da iskažem nezadovoljstvo odlukom rektora da se dodjela diploma upriliči u Olimpijskoj dvorani Zetra, bez prisustva roditelja, i to zbog formalnih i sigurnosnih razloga. Jesu li naši roditelji teroristi? Ne zaslužuju da prisustvuju ovom činu, jednoj od rijetkih svjetlih tačaka u ovoj jadnoj zemlji?", kazao je Edib Muratović, predstavnik studenata Mašinskog fakulteta, zatraživši od svojih kolega da bojkotuju dodjelu diploma u dvorani Juan Antonio Samaranch u Zetri.

Naime, studenti zahtijevaju da se dodjela diploma, kao i svake godine, održava na matičnim fakultetima, jer smatraju da je takav vid dodjele diploma mnogo organizovaniji, a uz to samoj ceremoniji i njihovom velikom danu, trenutku kada dobijaju dokument koji potvrđuje njihov trud, rad i zalaganje, mogu prisustvovati i njihovi roditelji i prijatelji.

Iz Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS) istakli su da razumiju odluku Rektorata da roditelji ne prisustvuju dodjeli diploma, iz tehničkih razloga.

"S druge strane, razumljivo je što studenti žele da njihovi roditelji budu tu uz njih na taj veliki dan. Inače, ovo je prvi put da se dodjela diploma održava u Zetri, s obzirom na to da se Univerzitet integrisao. Slična praksa je i na univerzitetima u svijetu, ali tamo se ovakve ceremonije održavaju na stadionima. Stoga ćemo još jednom od nadležnih zatražiti da dozvole roditeljima da prisustvuju dodjeli diploma u Zetri", kazao je za Klix.ba Ahmed Nurković, predsjednik SPUS-a.

U srijedu će biti održana sjednica Senata, na kojoj će predstavnik SPUS-a zatražiti dozvolu da roditelji prisustvuju dodjeli diploma te da se svečanost održi i na matičnim fakultetima, ukoliko dekani budu saglasni.