Kako formirati Vladu FBiH
77

Čamdžić: NES i SBiH "tvrde politički pazar", možda pokušavaju i otvoriti vrata drugim procesima

N. V.
Screenshot: BHT1
Screenshot: BHT1
Potpredsjednik Naše stranke Mirsad Čamdžić kazao je sinoć da će Osmorka i HDZ formirati vlast u FBiH bez SDA. S obzirom na to da nemaju većinu i u Klubu Bošnjaka Doma naroda, to će biti teško izvodivo, no on je objasnio kako planiraju to provesti.
"Osmorka zajedno s partnerima će donijeti na uvid, na konsultacije kada se formira rukovdostvo FBiH, donijet će većinu i određeni broj potpisa što bi onda trebalo da rezultira time da će se dati podrška premijeru koji ima većinu. Ukoliko to ne bude Nikšić neće biti problema da se njemu da povjerenje, ali kako stvari stoje za sada, to će biti on", obrazložio je Čamdžić detaljnije u jutarnjem programu BHT1 sinoćnju izjavu.

Govoreći o tome kako će se dalje "raspetljati" situacija konkretno sa izborom novog rukovodstva FBiH, on je kazao kako su sve opcije moguće. To jeste da ne znaju hoće li se Refik Lendo pojaviti na sljedećoj sjednici sa Lidijom Bradarom i Igorem Stojanovićem kako bi dogovorili ko će biti predsjednik.

HDZ-u se žuri da brzo formira vlast, dok bi SDA pak odgovaralo da što duže ne bude formirana Vlada FBiH u kojoj ne bi bilo njih. Čamdžić se slaže da neke političke stranke pokušavaju otegnuti proces, ali navodi i da otaljavanje ne ide građanima u prilog.

Govoreći o tome ko odugovlači, on je kritikovao i koalicione partnere zbog netransparentnog i nejasno izraženog stava.

"Vidimo da i neki naši partneri daju izjave koje im otvaraju različita vrsta vrata. Vidjeli ste jučerašnju i prekjučerašnju izjavu lidera NES-a i Stranke za BiH. Pokušavaju otvoriti vrata možda i nekim drugim procesima. Mislim da se tu radi o nekoj vrsti političke pragmatičnosti gdje oni ne žele baš javno stati uz Bradaru i Stojanovića kako ne bi zatvorili vrata Lendi i okarakterisali ga kao čovjeka koji vrši blokadu", kazao je.

Istaknuo je da neke njihove poteze smatra "vrstom političke taktike" i "tvrđenjem pazara", aludirajući na nedavnu pobunu protiv vođenja politike koalicije i nesuglasice o izboru državnih delegata.

"Oni su u pregovorima pokazali veliko umijeće za razliku od nekih stranaka Osmorke. Ovo je bila neka vrsta političkog tvrđenja pazara", kazao je.

Na konstatacije da Naša stranka sa malim brojem glasova Bošnjacima kroji politiku, Čamdžić odgovara da je njihov broj dobijenih glasova na izborima zapravo pohvalan.

"Mislim da nije to tako pežorativno kako kažu. Mi smo jako zadovoljni sa 50.000 glasova u ovako podijeljenom društvu s raidikalnim politikama i s druge strane proevropskim politikama kakve NS provodi. Mi pokušavamo nadomjestiti nedostatak populizma našim dobrim akcijama, pametnim idejama, što ljudi i prepoznaju. Ovakva stranka teško dobija dobar procenat na izborima. Tako da 50.000 je vrijedno respekta", rekao je on.