Pitanja za premijera
9

Čamdžić: Ko plaća Novalićevo oglašavanje na društvenim mrežama i statuse kojim želi "propast nevjernicima"

S. Š.
Mirsad Čamdžić (Foto: N. G./Klix.ba)
Mirsad Čamdžić (Foto: N. G./Klix.ba)
Federalni parlamentarci Mirsad Čamdžić iz Naše stranke uputio je poruku premijeru FBiH Fadilu Novaliću uz nekoliko zahtjeva koje je naveo.

Naime, Čamdžić na svakoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH traži od Novalića da kaže kako se raspoređuje milion maraka namijenjenih za transparentnost rada Vlade FBiH jer, kako navodi, on to krije.

Nadalje, ističe kako je ta transparentnost važna iz nekoliko razloga.

"Možda ne toliko važno, ali javnosti najvidljivije je premijerovo oglašavanje na društvenim mrežama. Da li se i to plaća iz pomenutih sredstava? Ko je administrator premijerove službene FB stranice? Evo samo dva primjera koja su dobronamjerna mada ne i prijatna, ali daju do znanja koliko je bitan odgovor na moje pitanje", navodi Čamdžić te nastavlja:

"Nedavno je administrator službene FB stranice Fadila Novalića postavio posljednji, 28. ajet iz 71. kur'anske sure Nuh, kao zvaničan status Fadila Novalića. Ajet glasi: 'Gospodaru moj, oprosti meni, i roditeljima mojim, i onome koji kao vjernik u dom moj uđe, i vjernicima i vjernicama, a nevjernicima samo propast povećaj!' Administrator stranice kao da smišljeno dovodi premijera u konfrontaciju s dijelom građanki i građana, kao da želi reći da Fadil Novalić nije i njihov premijer", smatra Čamdžić.

Prema Čamdžićevoj tvrdnji, u navedenom statusu tako su stigmatizirani ateisti kojima se želi propast, a njih ima u svim sferama društva - od uglednih umjetnika i kulturnih radnika, preko univerzitetskih profesora, vrijednih i bogatih privrednika, do premijerovih kolega, političara.

On potom navodi i da premijer i u svjetovnom registru prave se greške.

"Opširni završni govor premijera na prvostepenom suđenju (objavljen i na zvaničnoj FB stranici premijera) počinje prepričavanjem Kafkinog Procesa i u prvoj rečenici stoji kako je pisac za ovo djelo dobio Nobelovu nagradu. Premijerovi pratioci mogli bi pomisliti kako premijer ne zna da Kafka nikada nije dobio Nobelovu nagradu a da tu književnu nepravdu s njim dijele Tolstoj, Nabokov, Borghes, Umberto Eco", naveo je Čamdžić.

Dodao je, također, da je ovakvih primjera na pretek, ali da to ne doprinosi popravku imidža i zato je bitno, kao što to jedan nesuđeni nobelovac reče 'poravnati satove da vidimo šta nam pokazuju kazaljke'.