Kulturna ustanova
40

BZK "Preporod" bira novog predsjednika, jedini kandidat Sanjin Kodrić

Piše: Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Na 13. izbornoj skupštini Bošnjačke zajednice kulture (BZK) "Preporod" u BiH, koja se danas održava u Sarajevu, delegati će između ostalog birati predsjednika te organizacije, a kandidat je Sanjin Kodrić.

Prije izborne skupštine predsjednik Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" u BiH prof. dr. Senadin Lavić rekao je da je njegov mandat obilježilo četiri do pet ključnih djelatnosti.

"Prva stvar je da sam slijedio ciljeve zadate Statutom Preporoda i da sam pokušava na svakom dijelu BiH i u inostranstvu da ih ispunim. Trudio sam se da razvijem koncept i ideju kulture mira koju smo prije sedam-osam godina započeli. Pokušali smo da pokažemo da je Preporod institucija kulture mira i šire. Insistirali smo na bošnjačkom nacionalnom i narodnom identitetu. Svugdje u BiH i svijetu smo širili tu ideju Bosne i bošnjaštva na naučno argumentovan i civilizacijski način. Peta stvar je bila da se zahvalimo svim našim ljudima u BiH i inostranstvu koji su bilo koji kulturni projekt uradili za Bošnjake", rekao je Lavić.

Profesor Sanjin Kodrić jedini je kandidat za novog predsjednika Preporoda. On je novinarima kazao kako Preporod nastoji biti temeljna kulturna ustanova Bošnjaka i pokretač važnih procesa prije svega u bošnjačkom kulturnom životu, a poslije i ukupni društveni život.

Podsjetio je da je BZK "Preporod" najstarija i najznačajnija kulturna ustanova Bošnjaka sa tradicijom dužom od jednog vijeka, počev od 1903. godine.

"Od tada pa sve do danas Preporod nastoji biti temeljna kulturna ustanova Bošnjaka i pokretač nekih važnih procesa i pojava prije svega u bošnjačkom kulturnom životu, a to se onda kasnije reflektira u ukupni društveni život Bošnjaka", izjavio je Kodrić.

Novo rukovodstvo BZK Preporod, kako je dodao, nastavit će sve dosad započete projekte i uvesti čitav niz novih.