Plan za 2022. godinu
36

Bolja zdravstvena zaštita za pacijente u Tuzli: Nove dijagnostičke usluge i pomagala

A. K.
Nove usluge planirane su od 2022. godine (Foto: A. K./Klix.ba)
Nove usluge planirane su od 2022. godine (Foto: A. K./Klix.ba)
Prema najavama Kantonalnog zavoda zdravstvenog osiguranja, građani u Tuzlanskom kantonu u idućoj godini bi mogli dobiti kvalitetniju zdravstvenu zaštitu, uz proširenje palete usluga.

Kantonalna vlada usvojila je smjernice za izradu finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, a na osnovu kojih bi građani koji žive u najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji BiH od naredne godine trebali imati bolju zdravstvenu zaštitu.

Prema planu, budžet zavoda će biti povećan za okvirno osam miliona i 240 hiljada konvertibilnih maraka te će on u potpunosti iznositi 296 miliona i 720 hiljda maraka, što je Kantonalna vlada već usvojila.

Milion maraka za Covid pacijente

Kako je obrazloženo iz zavoda, u neposrednu zdravstvenu zaštitu planirano je izdvajanje 210 miliona i 412 hiljada maraka, a prema smjernicama, za troškove liječenja Covid pacijenata bit će izdvojeno milion maraka.

Također, proširena je i dijagnostička paleta usluga, koja će osim pretraga, koje se trenutno obavaljaju, poput CT-a, magnetne rezonance i onih iz oblasti oftamologije, u idućoj godini podrazumijevati i mamografiju, papa test, perimetriju, pahimetriju te ultrazvuk i ultrazvučnu biomikroskopiju oka.

Direktor Kantonalnog zavoda zdravstvenog osiguranja Denis Husić kaže da se prema planu za proširenje palete pružanja zdravstvenih usluga izdvaja iznos od četiri miliona i 550 hiljada maraka.

"U smislu nabavke lijekova, odnosno njegovog programa, za 2022. godinu predviđen je finansijski okvir u iznosu od 43 miliona, 981 hiljadu i pet stotina KM. Kada je riječ o ortopedskim i drugim pomagalima, zavod je na toj poziciji planirao povećati sredstva za iznos od 700 hiljada KM, tako da će ukupna cifra po tom programu iznositi šest miliona i 400 hiljada maraka", pojasnio je Husić.

On navodi da će lista ortopedskih i drugih pomagala u narednom periodu biti predmet usvajanja od Kantonalne vlade, naglasivši da su uvedena i neka nova prava za osiguranike.

Unapređenje hemocijalize

Također, u usvojenim smjernicama planiran je i nastavak skrininga, a tretiraju se karcinomi kolarektalnog sistema i prostate, uz pregled zuba kod djece koja započinju školovanje. Husić ističe da je planirano i unapređenje programa hemodijalize.

"Troškovi koji ne padaju na teret Federalnog fonda solidarnosti povećali smo po jednoj dijalizi sa 35 na 50 konvertibilnih maraka. Također, jedan od gorućih problema ćemo pokušati kvalitetnije riješiti, odnosno deficit kadra i prostora, kada je riječ o popravci zuba kod osoba sa posebnim potrebama, za što smo i ove godine predvidjeli iznos od 150 hiljada KM", naveo je Husić.

Finansijski plan zavoda, koji će dovesti do poboljšanja zdravstvenih usluga, bilo je moguće kreirati zbog broja osiguranika koji uplaćuju doprinose, uz makroekonomske pokazatelje Direkcije za ekonomsko planiranje BiH.

Također, dokumentacioni osnov za izradu smjernica pronađen je u okvirnom budžetu Zavoda zdravstvenog osiguranja TK za period od 2022. do 2024. godine, zatim smjernica ekonomske i fiskalne politike, revidirane projekcije makroekonomskih pokazatelja Direkcije za ekonomsko planiranje BiH, kao i ostvarenje finansijskog plana za prošlu i devet mjeseci ove godine.