BiH
3.1k

BiH preuzima kontrolu nad svojim nebom: Ovo je uspjeh cijele BiH!

Piše: M. Nukić
Sve je spremno za 1. oktobar kada će BiH prvi put u historiji postojanja, preuzeti kontrolu nad svojim zračnim prostorom. Suverenitet koji ima na zemlji proširit će se i na nebo.

Kako nam je rekao ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić, Mostar i Sarajevo rade sve potrebne pripreme i da ne postoji ni jedna u ovom trenutku ozbiljna prijetnja koja bi mogla ugroziti taj 1. oktobra za početak inicijalnih operacija i početak preuzimanja zračnog prostora.

"Ovo je vrlo zahtjevna i ozbiljna, vjerovatno jedna od najsloženijih operacija koje su BiH i njene institucije ikada radile u tehničkom smislu. Zahtjeva potpuno poštivanje standarda, parametara i formata datog od Eurocontrola, jer se radi o zračnom saobraćaju, velikom broju letjelicama, velikom broju ljudi koji se nalazi u tim avionima što znači da moramo biti maksimalno ozbiljni i oprezni", rekao je Hadžić za naš portal.

Zbog toga što nismo kontrolirali bh. nebo godišnje smo do sada gubili oko 15 miliona eura, koji su se odlijevali u budžete naših susjeda. No, uz snažnu podršku Eurocontrol-a, Evropske agencije za sigurnost zračne plovidbe, bh. stručnjaci će od sada nadzirati prelete preko BiH, a konkretna pomoć ogledala se u realizaciji BHATM Projekta koji je podrazumijevao izgradnju i rekonstrukciju neophodnih objekata, nabavku, instalaciju i testiranje opreme, školovanje kadra te formiranje Agencije za pružanje usluga zračne plovidbe - BHANSA.

Ministar Hadžić istakao je kako je ovo jedna od najvećih stvari koje su se ikad desile BiH.

"Bitno je to da BiH koja nikada nije imala kontrolu vlastitog zračnog prostora ulazi u takvu aktivnost. Mi smo presretni što smo uspjeli uraditi sve prethodne radnje, napraviti partnerski odnos sa evropskim asocijacijama i sa susjedima, regionalnim centrima Zagreba i Beograda, pružaju nam punu podršku što nije bilo prije godinu dana. Važno je naglasiti da je ovo uspjeh cijele BiH i, vjerujem, satisfakcija za svakog našeg čovjeka koji će je osjećati jer BiH pored suvereniteta koji ima napokon dobija suverenitet i kontrolu vlastitog zračnog prostora", rekao je Hadžić.

Dakle, početak Tranzicionog plana planiran je za 1. oktobar. Nakon toga slijedi postepena tranzicija do punog kapaciteta uz podršku SMATSA (vazduhoplovna akademija) instruktora i zatim pružanje putnih usluga BH ATCOS (Agencija za civilno vazduhoplovstvo) te povratak na uobičajene operacije koje su predviđene za 1. decembar 2014. godine.