BiH
0

Beograd: Počelo suđenje borcu Armije RBiH Samiru Hondi

Anadolija
Pred sudskim vijećem Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu danas je počelo suđenje bivšem pripadniku 43. brigade Armije RBiH i stražaru u logoru "Čelebići" Samiru Hondi iz Konjica optuženom da je, kao stražar u logoru u kojem subili zatvoreni srpski civili, počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva, prenosi dopisnik agencija Anadolija.

Bivši pripadnik Armije RBiH, koji je u martu ove godine uhapšen u Beogradu, izjavio je da je čitav slučaj zasnovan na svjedoku koji mu je tražio mito.

Hondo je uhapšen pošto ga je za navodni ratni zločin prijavio izvjesni Zoran Đorđić.

"Došao je u porodičnu kuću moje sestre i zeta i pokušao od mene da iznudi novac samo zato što sam bio stražar. Ja ne krijem da sam bio stražar, ali nikome nism ništa učinio", izjavio je Hondo i ponovio da je pomagao zatvorenicima u logoru "Čelebići".

Hondo u svojoj odbrani nije negirao da je bio stražar u pomenutom logoru već je predočio da u maju 1992. godine, kada su se desili incidenti, nije bio u "Čelebićima".

Njegov advokat Slaviša Predanović je novinarima ispred zgrade Specijalnog suda u Beogradu izjavio je da je optužnica zasnovana samo na jednom svjedoku, čiji je, kako je rekao, kredibilitet doveden u pitanje pred sudom Bosne i Hercegovine.

"Njemu sud BiH nije vjerovao kada je svjedočio tamo, postoje razni mehanizmi i mi ćemo i ovdje njegov kredibilitet dovesti u sumnju tako da se ne plašimo što se njega tiče", rekao je advokat i dodao da tužilaštvo nije najavilo nove svjedoke.

On je podvukao da se javio izvjestan broj svjedoka koji bi svjdočili u Hondinu odbranu, ali i da postoji materijalni problem dolaska svjedoka iz BiH u Beograd.

Predanović je objasnio da je haški princip da tužilaštvo mora dati sve što ide u prilog odbrani.

"Kada je u pitanju slučaj 'tuzlanska kolona', svi su zainteresovani, a kada je u pitanju Samir niko se ne interesuje za predmet", istakao je advokat, rekavši da Tužiteljstvo BiH nije pokrenulo ovaj postupak jer nije bilo dokaza te tako nema ni osnova da traži da mu se ovaj predmet ustupi.

Advokat Predanović je rekao da protokol između tužilaštava između BiH i Srbije važi samo u slučaju kada se slože oštećeni.

"U ovim izjavama oštećeni su rekli da se ne slažu i nije mi jasna funkcija tog protokola kada se ne može primjenjivati", rekao je Hondin branjenik i podvukao da, za razliku od 'tuzlanske kolone', svi oštećeni su bili državljani BiH.

Samir Hondo, koji se nalazi u pritvoru u Beogradu, uhapšen je 20. marta ove godine po krivičnoj prijavi Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije na graničnom prijelazu Badovinci između Srbije i BiH. On se i dalje nalazi u pritvoru u Beogradu, nakon što je 12. maja protiv njega podignuta optužnica za ratni zločin.

Hondi se stavlja na teret da je u logoru "Čelebići", gdje je bilo oko 300 zatvorenih, tukao civile u špaliru na ulasku u jedan od hangara.

Prije hapšenja, bivši borac Armije RBiH je zbog posla više puta dolazio u Beograd, potvrdili su njegovi branioci.

Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija tokom posljednje posjete Srbiji tražio je što hitnije rješavanje ovog slučaja.

Saslušanjem svjedoka, suđenje u slučaju „Čelebići“ biće nastavljeno u oktobru ove godine.