BiH
1

Adnan Ćatić dao 5.000 eura za izgradnju Islamskog centra u Mainzu

Klix.ba
Adnan Ćatić
Adnan Ćatić
Adnan Ćatić prvi je bosanskohercegovački sportista koji se uključio u izgradnju novog Islamskog kulturnog centra Bošnjaka u Mainzu, doniravši u tu svrhu 5.000 eura.

“Adnan Ćatić je prepoznao značaj ovog projekta, i odazvao se našoj kampanji i sloganu 'Mi gradimo uz Allahovu dž.š. pomoć - pridružite nam se'. Uvakufivši ovaj iznos za izgradnju džamije u Mainzu, prve bošnjačke džamije u Saveznoj pokrajini Rheinland-Pfalz u Njemačkoj, ovaj svjetski bokserski šampion je dao odličan primjer svojim kolegama sportistima, ali i svima nama koji želimo dobrim djelima biti ugrađeni u temelje jednog novog Islamskog centra, koji je simbol vjere u jednog Boga, mira, tolerancije, suživota i prosperiteta svih građana koji žive u Mainzu i Njemačkoj", riječi su Nusreta Fakovića, predsjednika Građevinskog odbora budućeg centra.

Radovi na izgradnji džamije već su počeli, i izvode ih članovi IKC Bošnjaka u Manizu, a njihovo okončanje očekuje se polovinom 2017. godine.

Kamen temeljac za novi centar položit će reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Husein ef. Kavazović. Ceremonija polaganja kamena temeljca za novu džamiju održat će se 28. septembra ove godine u glavnom gradu Njemačke Savezne pokrajine Rheinland-Pfalz.

Uz reisa Kavazovića, očekuje se prisustvo mnogobrojnih gostiju iz političkog vrha Bosne i Hercegovine i Njemačke, ambasada islamskih zemalja u Berlinu, obrazovnih, kulturnih i vjerskih ustanova iz domovine i dijaspore, čelnici kompanija, kao i predstavnici njemačkih i domaćih medija. Svoj dolazak najavili su savezna ministrica Savezne Republike Njemačke za integracije, porodicu, djecu , omladinu i žene, gospođa Irene Alt, te gradonačelnik grada Mainza, Michael Ebling.

Polaganje kamena temeljca za izgradnju džamije održat će se na lokaciji Mainz – Hechtseim, Curiestrasse u 14 sati, dok će kulturno-vjerski program početi u 11 sati.