Susret s građanima
28

Ademović u Zvorniku i Srebrenici: Razgovarano o zaštiti imovine povratnika

A. Ku.
Foto: Parlamentarna skupština BiH
Foto: Parlamentarna skupština BiH
Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Kemal Ademović boravio je jučer u Zvorniku i Srebrenici.

Centralna tema razgovora sa građanima, pored političko-sigurnosne situacije, bila je zaštita imovine povratnika u bh. entitet Republiku Srpsku (RS).

Građani Zvornika i Srebrenice su, prije svega, izrazili zabrinutost zbog sumnji u narušavanje sigurnosne situacije u Bosni i Hercegovini izazvane pooštrenom političkom retorikom, te iznijeli brojne slučajeve pokušaja oduzimanja imovine koja je već desetljećima u vlasništvu njihovom ili njihovih predaka.

Vlasti RS-a, rekli su građani, koristeći odredbe novih ili izmijenjenih zakona tog entiteta, kao i činjenicu da veliki broj povratnika nije fizički prisutno tokom cijele godine na svojim imanjima, oduzimaju imovinu građana u netransparentnoj i neutemeljenoj proceduri.

Istovremeno, propisani postupci žalbi su izuzetno kratki, a tužbe skupe, što ljude onemogućava da zakonskim putem vrate svoju imovinu u vlasništvo, upozorili su građani.

S tim u vezi, najavljeno je otvaranje fondacije sa sjedištem u Zvorniku koja će povratnicima davati besplatne pravne usluge u zaštiti imovine povratnika od oduzimanja.