"Mobile 6"
0

BiH učestvovala u akciji Europola: Pronađeno 505 ukradenih automobila i 16 čamaca

A. Ku.
Foto: Europol
Foto: Europol
U međunarodnoj akciji Europola "Mobile 6" pronađeno je 505 ukradenih automobila, oko 200 ukradenih djelova vozila, 16 čamaca, 32 izvanbrodska motora i 248 krivotvorenih isprava, a identifikovano je i 209 krijumčara migranata.

Akcija je izvedena na kopnenim granicama Evropske unije, kao i na graničnim prijelazima u Crnoj Gori, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Moldaviji, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

U operaciji je učestvovalo oko 400 policijskih službenika iz 25 zemalja. Europol i Interpol podržali su operaciju koju je vodio Frontex, uz mogućnost pristupa njihovim bazama podataka.

Tokom operacije su identifikovane razne kriminalne taktike, uključujući takozvane "klonirane automobile".

Foto: Europol
Foto: Europol

Kriminalci su, prema dostupnim informacijama, koristili isprave koje pripadaju drugom, obično uništenom automobilu, iste marke, modela i boje kao uradeni. Isprave se predoče nadležnima u slučaju postupka granične kontrole vezanog za potragu za ukradenim automobilom.

Europol je podržao operaciju "Mobile 6" pružanjem ekspertize tokom pripremnog sastanka, kao i doprinosom provjerama baze podataka tokom faze akcije.

Operacija se odvijala pod okriljem EMPACT-a, Evropske multidisciplinarne platforme protiv kriminalnih prijetnji, koja se bavi najvažnijim prijetnjama organizovanog i ozbiljnog međunarodnog kriminala koji pogađa EU.

Foto: Europol
Foto: Europol

U akciji su učestvovale Austrija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Danska, Estonija, Francuska, Grčka, Njemačka, Italija, Latvija, Litva, Holandija, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka, Španija, kao i Crna Gora, Albanija, , Kosovo, Moldavija, Sjeverna Makedonija, Srbija i Bosna i Hercegovina.