Igrači oštećeni
1

Najbolji američki teniser progovorio o malverzacijama: ATP je slomljen sistem

K. H.
John Isner (Foto: EPA-EFE)
John Isner (Foto: EPA-EFE)
Američki teniser John Isner istakao je nezadovoljstvo planom organizatora Mastersa u Miamiju da drastično smanje nagradni fond rekavši kako će njihovi prihodi i nakon ovog turnira ostati isti.

Najbolje rangirani američki teniser (ATP: 25.) u seriji poruka na društvenim mrežama kritikovao je čelnike i strukturu ATP-a rekavši kako su oni glavni krivci zbog čega je ovaj sport zatrovan.

"ATP je slomljen sistem, igrači i turniri kao partneri bi trebali raditi zajedno, ali uzimanje 60 posto budžeta, odnosno 80 posto nagradnog fonda za šampiona, na jednom od najvećih događaja koji ima netaknute TV i sponzorske prihode, to uopšte nije partnerstvo. Kako bi bilo da se javno otkrije istina o tome koliko turniri uzimaju novca i da se napravi formula poslije turnira o usklađivanju, a mišljenja sam da je zapanjujuće da to ne radimo na našim velikim događajima. Kako to uopšte ima smisla?", zapitao se Isner.

I tu se ovaj teniser nije zaustavio već je nastavio dalje navoditi zbog čega smatra da je tenis zatrovan sport.

"Tenis se vodi kao da je lokalni sport. Zatrovan je konfliktima i nedostatkom transparentnosti, promoteri posjeduju imovinu koju cijene i imaju beskrajno mnogo vremena da je unovče dok igrači imaju kratak period da izvuku maksimum iz svog talenta. To je pokvaren sistem jer po tome, igrač bi trebao prihvatiti smanjenje budžeta od 60 posto zarade, šampion od 80 posto, dok rukovodioci ATP-a imaju pune zarade, razne benefite i naknadu troškova. To nema smisla, zar ne mislite da je sve ovo licemjerno?", pitao je za kraj ovaj teniser.

Nagradni fond u Miamiju ove godine će umjesto 16,7 milona dolara biti 6,7 miliona, a šampion će umjesto 1,4 miliona dolara dobiti svega 300.000 dolara.