Veliki okršaj
12

Finale Australian Opena u nedjelju ujutro: Đoković lovi devetu titulu, Medvedev spreman za podvig

H. H.
Novak Đoković u međusobnim duelima vodi protiv Daniila Medvedeva sa 4:3 (Foto:Twitter)
Novak Đoković u međusobnim duelima vodi protiv Daniila Medvedeva sa 4:3 (Foto:Twitter)
U ovogodišnjem finalu Australian Opena u muškoj konkurenciji u nedjelju će u od devet sati i 30 minuta po srednjeevropskom vremenu igrati Novak Đoković i Daniil Medvedev. Srbijanski teniser brani naslov i u pohodu je na devetu titulu u Melbournu, dok Rus igra svoje drugo Grand Slam finale i nada se prvom naslovu na najvećoj sceni.

Đoković je prvi na svijetu, osmostruki je prvak Australian Opena i nikada nije izgubio finale u Rod Laver Areni i po tome je sigurno favorit, ali čini se da je ovoga puta Medvedev teniser kojeg treba pobijediti jer je u velikoj seriji od 20 mečeva bez poraza i djeluje nezaustavljivo.

Medvedev je od oktobra slavio na pariškom Mastersu, ATP finalu i ATP kupu, a sada djeluje spreman i za najveću titulu u karijeri.

Ruski igrač je i tokom samog turnira djelovao u boljoj formi i tek je protiv Filipa Krajinovića u 3. kolu morao igrati meč u pet setova, dok je sve ostale rivale riješio na vrlo impresivan način.

Đoković, s druge strane, nije bio na uobičajenom nivou i u nekoliko navrata se mučio s protivnicima, čemu je doprinijela i povreda trbušnog zida koja mu je stvorila dodatne poteškoće.

Srbijanski igrač je ipak izjavio da se osjeća savršeno dobro nakon polufinalnog meča protiv Aslana Karatseva, što se pokazalo i u njegovoj igri koju je krunisao laganom pobjedom od 3:0.

Prvi reket svijeta je i u prošlosti znao u nešto sporijem ritmu doći do Grand Slam finala gdje je, kada je to bilo najpotrebnije, podizao nivo igre i demonstrirao zašto je najbolji na svijetu. U novom finalu tražit će 18. GS titulu koja bi ga približila Rogeru Federeru i Rafaelu Nadalu koji imaju po 20 naslova.

Medvedev je prvi Rus još od Marata Safina 2005. koji je izborio finale Australian Opena, a to je njegovo drugo Grand Slam finale nakon poraza od Rafaela Nadala u epskom finalu US Opena u pet setova 2019. godine.

Đoković je osmorostruki šampion u Melbournu i nikada nije izgubio finale na ovom turniru, a samo je dva puta igrao pet setova - 2012. i 2020. godine i pobjeda protiv njega u finalu Australian Opena gotovo je ravna dostignuću i podvigu kao što bi to bilo da neko pobijedi Rafaela Nadala na Roland Garrosu.

Novak Đoković u međusobnim duelima vodi protiv Daniila Medvedeva sa 4:3, a na Grand Slamovima, srbijanski teniser je već savladao Rusa u Melbourneu 2019 godine (3:1). Ipak, Medvedev je dobio tri od posljednja četiri susreta protiv Đokovića i to dva puta na betonu, Novakovoj omiljenoj podlozi.

Čak i kladionice predviđaju neizvjestan meč i kvota na oba tenisera je gotovo jednaka, uz blagu prednost Đokoviću. Sve u svemu, Rus je vjerovatno jedini igrač koji može pobijediti najboljeg tenisera u finalu Australian Opena i čeka nas veliki okršaj koji bi mogao promijeniti tenisku ravnotežu u skorijoj budućnosti.