Potvrdio dominaciju
879

Đoković pomeo Medvedeva i osvojio devetu Grand Slam titulu u Australiji

K. H.
(Foto: EPA-EFE)
Srbijanski teniser Novak Đoković pobijedio je Rusa Daniila Medvedeva u finalu Australian Opena rezultatom 3:0 u setovima (7:5, 6:2, 6:2) i na taj način osvojio devetu Grand Slam titulu u Australiji, a ukupno 18. u karijeri.
Đoković puno bolje otvara meč i već u drugom gemu pravi break, dolazi u vodstvo od 2:0, ubrzo i 3:0, no Medvedev se probudio i osvojio naredna tri gema vrativši se u meč.

Nakon toga, oba igrača bila si sigurna u igri na svoj servis, a ključni gem u prvom setu bio je pri rezultatu 6:5 za Đokovića kada je prvi igrač svijeta napravio drugi break u prvom setu i rezultatom 7:5 stigao u vodstvo od 1:0 u setovima.

Nakon što je prvi set riješio u svoju korist za 42 minute, Đokoviću je 35 minuta trebalo da osvojio i drugi set i već tada najavi svoju novu titulu na Australian Openu.

Počelo je tako što je Medvedev napravio break u prvom gemu, a Đoković je uzvratio još bolje i osvojio naredna četiri gema, došao u vodstvo od 4:1 i drugi set mirno priveo kraju. Na kraju je bilo 6:2 za za tenisera iz Srbije.

Treći, ispostavit će se odlučujući set, Đoković je otvorio puno bolje i već u drugom gemu napravio break te ubrzo stigao u vodstvo od 3:0. Nakon toga prvi reket svijeta je rutinski meč priveo kraju i na kraju ostvario petu pobjedu protiv Rusa u karijeri.

Đoković je na ovaj način odbranio naslov iz prošle godine i došao do devete Grand Slam titule u Melburnu, a ni nakon ovog meča prvi teniser svijeta nije izgubio finale u Rod Laver Areni.

Ovo je za srbijanskog tenisera 18. Grand Slam titula koja ga je približila Rogeru Federeru i Rafaelu Nadalu koji imaju po 20 naslova.

Đoković - Medvedev 3:0 (7:5, 6:2, 6:2)