Bijesna zbog odluka
18

Lara Gut-Behrami iz protesta prema FIS-u namjerno promašila kapiju

N. K.
Švicarska skijašica Lara Gut-Behrami startala je u današnjem posljednjem veleslalomu sezone i već na trećoj kapiji demonstrativno odustala nezadovoljna što su otkazani spust i superveleslalom zbog nevremena na finalu u Lenzerheideu.
Naime, samo 13 utrka u brzim disciplinama održalo se ove sezone u utrkama za skijašice u Svjetskom kupu, a u tehničkim 18 pa je tako specijalista za brze discipline Lara Gut izgubili priliku da prestigne tehničarku Petru Vlhovu.

Iako su molili iz švicarskog saveza da se te utrke održe iduće sedmice, iz FIS-a su to odbili pa je Vlhova postala prva Slovakinja s velikim Kristalnim globusom u dosta kontroverznim okolnostima.

Krovna skijaška federacija tako s nekim novim potezima, poput izbacivanja klasične kombinacije, godinama izaziva čuđenje među skijašima.

Inače, u današnjem veleslalomu za skijašice pobijedila je Novozelanđanka Alice Robinson ispred Amerikanke Mikaele Shiffrin (+0,28) i Slovenke Mete Hrovat (+0,48).

Italijanka Marta Bassino ranije je osigurala mali Kristalni globus u toj disciplini i sezonu završila s 126 bodova pred Shiffrin, dok je u ukupnom poretku Vlhova osvojila 1.416 bodova, a Lara Gut-Behrami 1.256.