Selektor BiH
48

Smajlagić prokomentarisao potez Burića nakon debakla na Euru: Ne znam zašto bi bilo ikakvih sukoba

E. K.
Irfan Smajlagić (Foto: Klix.ba)
Irfan Smajlagić (Foto: Klix.ba)
Selektor rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Irfan Smajlagić je nakon teškog poraza od Nizozemske istakao da mi moramo biti svjesni svojih mogućnosti.
Dodao je da je ovaj nastup na Euru jedna vrhunska škola za naše rukometaše pogotovo za one koji prvi put igraju na velikom takmičenju.

"Ne mora značiti da je previsok, moramo biti svjesni svojih mogućnosti i kvaliteta. Došli smo na Euro gdje stvaramo jedan roster i širinu ekipe koja će učestvovati u daljem periodu, a da bi provjerili i dali mogućnost da se oni nadograđuju, moramo dati minutažu i sve to. Ne smijemo zaboraviti protiv kakve reprezentacije ovdje igramo, pričamo o sportu, posljedica ove igre su i kvaliteta klubova gdje igraju reprezentativci Nizozemske. Oni igraju u top klubovima koji igraju Ligu prvaka. To je jedna dobra škola za naše igrače pogotovo za one koji prvi put nastupaju na ovakvom takmičenju, mislim da je ovo njima neprocjenjivo iskustvo da osjete protivnika i energiju te da osjete šta znače biti vrhunski igrač u svim segmentima. Ako izvučemo pouku, a nadam se da hoćemo, to je zalog za budućnost veliki i normalno da neki stariji igrači koji su sa nekim iskustvom da nađu sebe u toj priči", rekao je Smajlagić te dodao:

"Cilj je bio pobijediti Gruziju, postoji šansa i moramo stvarati igrače koji će u budućnosti predstavljati nacionalnu selekciju. Moramo imati objektivni cilj, a to je i traženje prve pobjede. Ako to uspijemo, to će biti vrhunski rezultat s obzirom kakva se selekcija složila. Ova selekcija se složila unutar godinu dana, plasirat se na Euro je bio kvalitetan korak, a ovo što smo tu je nadogradnja da svi osjete taj surovi profesionalizam. To je cilj, a ako ga ostvarimo, to će biti vrhunski iskorak za reprezentaciju".

Novinari su potom upitali selektora da li postoji neki sukob ili nesuglasica sa Benjaminom Burićem koji je bio ljut nakon teškog poraza BiH.

"Ne, nema sukoba ni nesuglasica, ne znam zašto bi postojale. Porazi su sastavni dio sporta, morate naučiti djelovati kada naiđete na jačeg protivnika i izvući pouke i zaključke, a ako si pravi sportista onda ćeš gledati u budućnost da to ispraviš", dodao je.