Potrebne promjene
12

Pred Obrvanom je veliki posao s bh. rukometašima, ne smije ponoviti Šumanove greške

E. B.
Obrvan nasljednik Šumana na poziciji selektora (Foto: EPA/Klix.ba)
Obrvan nasljednik Šumana na poziciji selektora (Foto: EPA/Klix.ba)
Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je dobila novog selektora, a Ivicu Obrvana na klupi naše selekcije očekuje veliki posao.
Dosadašnji selektor Bilal Šuman je prilikom preuzimanja reprezentacije u augustu 2016. godine najavio brojne promjene u radu, no skoro ništa od obećanog nije ispunio, prvenstveno što se tiče podmlađivanja reprezentacije.

U njegovom mandatu selekcija je izborila plasman na Evropsko prvenstvo koje je prošireno te samo rukometni liliputanci poput Luksemburga, Irske, Kipra, Malte, Estonije... nisu otišli na njega, no i pored tog kakvog-takvog uspjeha ipak je bilo mnogo više neuspjeha u odnosu na obećanja koja je dao.

"Rad s mladim igračima je baza za uspjeh. Insistirat ću da okupljanja U-16, U-18 i U-21 selekcije bude pet puta godišnje. Osim toga, meni kao selektoru je bitno da li je igrač u Evropi igrao 10 minuta, a 50 sjedio na klupi. S druge strane, u bh. prvenstvu ima dobrih rukometaša koji provedu na parketu 55 minuta i imaju kvalitet. Uglavnom, svi će dobiti šansu", rekao je Šuman u intervjuu za Klix.ba kada je postao selektor.

Reprezentacija nije otišla na Svjetska prvenstva 2017. i 2019. godine, te Evropsko prvenstvo 2018., desio se "slučaj Nuić" u kojem je Šuman aktivno učestvovao te nikada nije otkrio ime osobe zbog koje smo ostali uskraćeni za nastup na SP 2019. godine.

No, najbolnije od svega je to što je Šuman svom nasljedniku ostavio najstariju reprezentaciju u Evropi. I dok su se na spisku čisto iz kozmetičkih razloga nalazilo nekoliko mladih igrača, jasno je kao dan da okosnica ekipe (Prce, Terzić, Karačić, Ovčina, Burić, Panić, Vranješ, Vegar) koju je do iznemoglosti forsirao Šuman ima prosjek od skoro 34 godine!

Obrvan će do kraja kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2022. godine morati igrati sa igračima koje je prijavio Šuman, no pošto će nam trebati čudo svjetskih razmjera da odemo na smotru najboljih evropskih selekcija ne bi bilo pravedno rad hrvatskog stručnjaka ocjenjivati kroz preostale tri utakmice u kvalifikacijama (kući protiv Njemačke, te dvomeč protiv Austrije).

Obrvanovu filozofiju igre i, nadamo se, moderan i brz rukomet ćemo moći vidjeti u tim utakmicama, a pravi ispiti bit će kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2023. godine.

Od Obrvana se ne očekuje da preko noći otpiše sve veterane, no sasvim sigurno da će morati dati što veću minutažu mlađim igračima koji su u prethodnih četiri-pet godina samo bili fiktivno na reprezentativnom spisku, s izuzetkom Haseljića i Hamidovića.

I u razgovoru za Klix.ba Obrvan je istakao kako selekcija ima mlade igrače na koje se može osloniti, a nadamo se da će on za razliku od Šumana svoje riječi provesti u djelo.

Tako bi Obrvan trebao obratiti pažnju na momke poput lijevih bekova Klisa, Lončara i Barakovića, desnog beka Velića, pivote Građana i Faljića, desnog krila Perića, srednjeg beka Vukšića, lijevog krila Keškića, golmana Hodžića i mnoge druge, a zašto ne i pod bh. zastavu pokušati vratiti desno krilo Ereša.

Pred Obrvanom je dug put, ali radi se o iskusnom stručnjaku koji ima svoje "ja" i ne dozvoljava da mu se drugi petljaju u posao i kroje sastav, a nadamo se da će saradnja njega i Rukometnog saveza BiH biti na obostrano zadovoljstvo.