Klupska legenda
10

Novi selektor rukometaša BiH Ivica Obrvan imenovan za trenera Zagreba

H. H.
Obrvan će debi na klupi rukometne reprezentacije BiH imati 14. marta protiv Austrije (Foto:Twitter)
Obrvan će debi na klupi rukometne reprezentacije BiH imati 14. marta protiv Austrije (Foto:Twitter)
Hrvatski stručnjak i novi selektor rukometne reprezentacije BiH Ivica Obrvan imenovan je za trenera Zagreba. On će na klupi popularnih Lavova zamijeniti Vladu Šolu koji je podnio ostavku, ali njegov angažman neće ugroziti dolazak na klupu naše selekcije.
Nakon upisanog još jednog poraza u EHF Ligi prvaka od danskog Aalborga, glavni trener Zagreba Vlado Šola podnio je ostavku na svoju poziciju.

Uz dvije pobjede u SEHA Gazprom ligi te osam poraza iz isto toliko utakmica u Ligi prvaka, uprava kluba je ostavku i prihvatila, a sada već bivši trener se na jutarnjem treningu oprostio od igrača i stručnog štaba.

Na njegovo mjesto dolazi treći glavni trener ove sezone Ivica Obrvan, potvrđeno je iz redova hrvatskog prvaka.

Ivica Obrvan dolazi po svoj drugi mandat na mjestu glavnog trenera rukometnog kluba Prvo plinarsko društvo Zagreb.

Posted by RK Zagreb on Saturday, February 20, 2021
Igračka karijera Ivice Obrvana u dresu kluba kojem drugi put sjeda na klupu (2010. - 2012.) je impresivna. Bio je član generacije koja je osvojila oba naslova prvaka Evrope, jednom bila doprvak Evrope te jednom osvojila EHF Superkup.

Uz ove međunarodne uspjehe upisana stoje i dva naslova prvaka bivše države te pet naslova prvaka i osvajača kupa Hrvatske. Trenersku karijeru je započeo u Metkoviću s kojim je kao igrač-trener osvojio hrvatski kup kao i EHF kup. Trenersku karijeru nastavlja u Agram Medveščaku, Gorenje Velenju i Zagrebu, dok je francuski Chambery doveo do polufinala EHF kupa.

Selektor Sjeverne Makedonije je bio od 2013. do 2016., dok je tokom sedmice stigla informacija da će nakon otkaza Bilalu Šumanu preuzeti rukometnu reprezentaciju BiH.

Obrvan je u izjavi za Klix.ba rekao da bi se početkom naredne sedmice trebao i zvanično realizovati dogovor sa Rukometnim savezom BiH, a njegov angažman na klupi Zagreba neće ugroziti preuzimanje kormila naše selekcije i te pojedinosti su već riješene.

U međuvremenu, raspored pred novim trenerom Zagreba je gust. Teško gostovanje u Nantesu, dolazak Veszprema te put u Šabac u svega šest dana iduće sedmice.

Obrvan će debi na klupi rukometne reprezentacije BiH imati 14. marta kada naša selekcija u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo dočekuje Austriju.

Nakon tri odigrana kola naša selekcija nalazi se na trećem mjestu grupe 2 sa jednom pobjedom i dva poraza. Upravo će utakmice s Austrijom biti ključne za plasmana na Evropsko prvenstvo.