Obrvan za Klix.ba
27

Novi selektor rukometaša BiH: Imamo dobru bazu, ne trebamo se plašiti za budućnost

K. H.
Ivica Obrvan (Foto: EPA-EFE)
Ivica Obrvan (Foto: EPA-EFE)
Hrvatski trener Ivica Obrvan naredne sedmice trebao bi zvanično postati novi selektor rukometne reprezentacije BiH, a u prvoj izjavi za portal Klix.ba istakao je da su razgovori s čelnicima saveza bili pozitivni i da vjeruje u kvalitet naših igrača.
Obrvan nam je rekao da bi se početkom naredne sedmice trebao i zvanično realizovati dogovor sa Rukometnim savezom BiH te da s tim u vezi ne može ništa više reći, a na pitanje o samoj reprezentaciji rekao je da BiH ima veliku bazu sjajnih igrača.

Također je istakao kako se nada da će naš tim biti na tragu posljednjih rezultata i da će mladi igrači dati svoj doprinos nacionalnom timu.

"Mislim da BiH ima veliku bazu talentovanih igrača, barem koliko sam ja pratio, a kao i uvijek na prostorima bivše države Jugoslavije pa tako i sada u samostalnoj državi BiH sigurno je da ima velika baza sjajnih igrača. Vremena u kojima živimo ne dozvoljavaju da se oni razviju do kraja s obzirom na materijalnu situaciju", rekao je Obrvan i nastavio:

"Ipak, ako dođe do saradnje, nadam se da ćemo biti na tragu posljednjih rezultata i plasmana te da će se ti mladi igrači nadopunjavati i polako sustizati starije. Opet kažem, baza postoji i mislim da je treba razvijati i generalno, ne trebamo se plašiti za budućnost rukometa u BiH."

Obrvan je kao igrač bio članom prvih generacija hrvatske rukometne reprezentacije koja je osvajala medalje. Bilo je to zlato na Mediteranskim igrama 1993. u Languedoc-Roussillonu te bronzana medalja 1994. godine na Evropskom prvenstvu u Portugalu. U karijeri je igrao za Metković i za njemački Post Schwerin.

Od decembra 1999. trenirao je rukometaše Metkovića. U tom je periodu bio igrač i trener. Tad su osvojili Kup EHF (1999/00) i drugo mjesto u hrvatskom prvenstvu. Od 2007. je preuzeo trenirati slovenski rukometni klub Gorenje. Te sezone je zauzelo drugo mjesto. Već iste sezone je postao trener rukometaša Zagreba. Osim ovih klubova, Obrvan je vodio Medveščak i francuski Chambery. Bio je i selektor reprezentacije Sjeverne Makedonije.