Postao i trener
92

Rekorder BiH u triatlonu Nermin Palić: Zahvaljujući sportu postao sam bolji učenik, suprug i otac

E. B.
Nermin Palić
Nermin Palić
Škola trčanja Klix sa kojom su brojni netrkači istrčali Sarajevski polumaraton i mnoge druge trke za samo šest mjeseci postepenog treninga i pripreme, nastavlja sezonsku promociju zdravog i aktivnog društva razgovorom sa BiH triatlon rekorderom Nerminom Palićem o značenju sporta u njegovom životu, posebno u prevazilaženju krize Covid-19.

"Sport je sigurno jedan od najvažnijih izvora moje životne energije. Zahvaljujući sportu postao sam bolji učenik, student, zaposlenik, suprug i otac. Ja danas jednostavno ne mogu zamisliti svoj život bez sporta", kaže Palić.

Sport je u Nerminovom životu od djetinjstva imao vrijednosti zdravlja i aktivnog života. Pozitivni uticaji sporta vodili su ga kroz različite sportske discipline ali kao što obično bude, neplanski, stigao je do triatlona koji ga još uvijek "drži".

"Nakon završenog fakulteta, sport mi je pomogao da se izborim sa viškom kilograma. Krenulo je brdskim biciklizmom, koji je prešao u cestovni biciklizam. Paralelno sam trčao maratone i polumaratone. Na kraju, bez ikakvog plana i očekivanja, stigao sam do triatlona, sporta koji me 'drži' već 6 godina", govori Palić.

Nermin Palić
Nermin Palić

Nerminovi najveći sportski uspjesi vezani za Ironman distancu triatlona (3,8 km plivanje, 180 km bicikl, 42 km trčanje) je obaranje državnog rekorda dva puta u šest sedmica 2018. godine, trenutno je vlasnik rekorda postavljenog u Kopenhagenu sa vremenom 9:29:55.

Također, u 2017. godini postao je prvi triatlonac iz BiH koji je učestvovao i završio ekstremnu ediciju dugoprugaškog triatlona, ICON Livigno Extreme Triathlon.

Neuspjehe Nermin smatra prilikama.

"Iskreno, smatram da u sportu nisam imao neuspjeha. Iz svake neugodne situacije koja je 'pokvarila' rezultat utrke pokušavam nešto naučiti i jednostavno ne dozvoljavam da mi te sitne neugodnosti pokvare doživljaj sporta i cijelu ideju aktivnog života", kaže Nermin.

Preventivne mjere zbog Covida-19 Nermin je koristio da uživa u treningu koji nije vezan za nadolazeću trku. Trenirao je bike na trenažeru, ili kettlebell trening sa suprugom.

"U mom slučaju, praksa treninga i treniranja nije se promijenila. Ono što se promijenilo je način treniranja. U ovom periodu sport je jako pomogao u prevazilaženju preventivnih mjera zbog Covid-19",govori Nermin.

Nermin Palić
Nermin Palić

Na početku Nerminovog bavljenja triatlonom bilo je jako teško doći do informacija kako se pripremiti za ovako zahtjevnu trku, klubovi i savezi nisu postojali, a oprema je bila jako skupa i nepristupačna. Trke i iskusniji natjecatelji bili su jedini resursi podrške, što ga je dovelo do ideje da drugima ovo izazovno putovanje olakša.

"Nakon godina bavljenja triatlonom, istraživanja i isprobavanja različite opreme, metoda treninga, odlučio sam se za ulazak u trenerske vode ovog sporta. Najveći motiv za ovo je bio da pomognem novim sportistima da maksimalno iskoriste vrijeme za trening, odaberu najbolju opremu za njih i izbjegnu greške na utrkama. Veoma se radujem novim izazovima kao triatlon trener i ovaj angažman vidim kao savršen način da kompletiram svoju triatlon avanturu".

Ljudima koji se ne bave sportom ili razmišljaju početi Nermin poručuje:

"Postoje nebrojeni benefiti bavljenja sportom i siguran sam da smo svi manje-više upoznati sa njima. Ljudima koji su na početku, savjetujem prvo da uključe više aktivnosti u svoj život - šetnja, planinarenje, vožnja gradskog bicikla. Vremenom će se iskristalisati omiljene aktivnosti i tek tada su one zrele da pređu u sport i trke. Nikad nije kasno početi sa aktivnim životnim stilom. Međutim, što prije počnemo, više ćemo vremena uživati u ljepotama koje nam pruža", poručuje Palić.

Danas je Nerminu rođendan, mi ćemo iskoristiti ovu slučajnu priliku i ispred Škole trčanja Klix Nerminu poželjeti sve najljepše!