Sedam sportista
26

Olimpijski komitet BiH predstavio naš tim za EYOF u Slovačkoj

E. B.
Foto: OK BiH
Foto: OK BiH
Evropski omladinski olimpijski festival (EYOF) će se održati u slovačkoj Banskoj Bistrici od 24. do 30. jula ove godine, a Bosnu i Hercegovinu će na njemu predstavljati sedam sportista.

Najbolji mladi sportisti iz 48 evropskih zemlja će braniti boje svojih država na ovom takmičenju u deset sportova (sportska gimnastika, atletika, badminton, košarka, rukomet, džudo, drumski biciklizam, plivanje, tenis i odbojka), a BiH će predstavljati sljedeći sportisti:

Atletika:

Emina Omanović (skok udalj)

Ermin Beganović (800 metara)

Vahida Kozić (trener)

Džudo:

Sofija Pajić (-70 kg)

Lana Lubura (-78 kg)

Vidak Maljević (-81 kg)

Jasenko Delić (trener)

Plivanje:

Iman Avdić (200 m i 400 m slobodno i 200 m i 400 m mješovito)

Lamija Čaušević (100 m i 200 m prsno)

Evelin Avdić (trener)

Povodom ovog događaja obratili su se i naši sportisti i treneri, koji su nam rekli svoja očekivanja na predstojećem takmičenju:

"Zadovoljstvo mi je da predstavljam boje Bosne i Hercegovine na Evropskom omladinskom olimpijskom festivalu Banska Bistrica u džudo-u. To je za sve mlade sportiste jedno veliko iskustvo i slobodno mogu reći jedan od ciljeva koje sam i sama željela da ispunim u svojoj karijeri. Ova godina za mene je bila poprilično uspješna, pored evropskih medalja, mnogo nastupa i teških priprema, ljetni EYOF predstavlja krunu svih tih uspjeha. Na ovom takmičenju ću dati sve od sebe da postignem što bolji rezultat. Veliko zadovoljstvo je predstavljati kako Bosnu i Hercegovinu tako i svoj grad Banja Luku i Džudo klub 'Zvijezda' Banja Luka. Naravno želim da se zahvalim Olimpijskom komitetu BiH što je upravo nama ukazao to povjerenje i dao nam mogućnost da predstavimo sebe i svoj sport u najboljem svjetlu,“ izjavila je Sofija Pajić.

"Na ljetnom EYOF-u predstavljam svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu u atletici u disciplini skok udalj. To je za mene kao i za sve sportiste veliki uspjeh, a mogu reći da mi je to bio i jedan od ciljeva u ovoj godini. Imala sam mnogo dobrih skokova, rezultata i mnogo državnih rekorda sa svojim klubom AK Sarajevo. Na ovom velikom takmičenju očekujem dobar rezultat i ulazak u finale. Želim da se zahvalim Olimpijskom komitetu Bosne i Hercegovine što su mi dali priliku da nastupam i da predstavljam našu zemlju na ovom velikom takmičenju", izjavila je Emina Omanović.

"Čast mi je predstavljati Bosnu i Hercegovinu u plivanju na EYOF-u u disciplinama 200m i 400m slobodno i 200m i 400m mješovito. Na Igrama će uz mene nastupiti i moja klupska prijateljica Lamija Čaušević. Kao članice plivačkog kluba 'Sport Time', naporno smo se pripremale i jako smo uzbuđene povodom predstojećeg nastupa na ljetnom EYOF-u. Nadam se da ću predstaviti Bosnu i Hercegovinu u najboljem svjetlu. Zahvalna sam OK BiH što je mene izabrao da predstavljam državu i nadam se da ću učiniti moju zemlju ponosnom", izjavila je Iman Avdić.

"EYOF je još jedna od stepenica u razvoju mladog sportiste, koja je po meni jedna od najbitnijih stepenica, jer se odvija u uzrastu kada se sportisti u BiH prelamaju da li će nastaviti da grade svoju sportsku karijeru ili će se okrenuti nekim drugim interesima koji se razvijaju baš u ovom periodu. Ja se nadam da smo se dobro i adekvatno pripremili, ispoštovali plan i program priprema, te da ćemo dostojanstveno predstaviti Olimpijski komitet BiH i državu Bosnu i Hercegovinu na ovom takmičenju", izjavio je trener plivanja Evelin Avdić.

Svečana ceremonija otvaranja će biti održana 24. jula, sa početkom u 20:30 sati u parku posvećenom Slovačkom nacionalnom ustanku.

Čast da nose zastavu Bosne i Hercegovine na ceremoniji otvaranja XVI ljetnog EYOF-a Banska Bistrica imat će plivačica Iman Avdić i džudista Vidak Maljević.

Predstavnik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine na ovom takmičenju će biti šef misije Samra Jurišić.