28. kolo
47

Zrinjski u derbiju kola dočekuje Sarajevo, Zvijezda protiv Cityja hvata posljednji voz za opstanak

E. B.
Detalj s posljednjeg duela Zrinjski - Sarajevo (Foto: G. Š./Klix.ba)
Detalj s posljednjeg duela Zrinjski - Sarajevo (Foto: G. Š./Klix.ba)
Današnjim susretima u Ugljeviku, Banjoj Luci i Mostaru bit će kompletirano 28. kolo Wwin lige Bosne i Hercegovine.

Prvi će na teren u Ugljeviku izaći nogometaši Zvijezde 09 i Tuzla Cityja. Radi se o derbiju začelja u kojem se sastaju 11. i 12. ekipa na tabeli. U mnogo težem položaju su domaćini koji moraju slaviti kako bi zadržali kakve-takve šanse u opstanak.

Ukoliko izgube, nogometaši Zvijezde 09 se već mogu polako spremati za iduću sezonu u Prvoj ligi RS-a, dok bi pobjeda Tuzlacima značila mnogo jer bi se bodovno izjednačili sa devetoplasiranim Želejzničarom.

U 18 sati Borac će u Banjoj Luci dočekati Posušje. Za obje ekipe pobjeda je imperativ - lideru Borcu kako bi zadržao sigurnu prednost u odnosu na drugoplasirani Zrinjski, dok Posušje "lovi" Sarajevo na četvrtom mjestu koje će voditi u Evropu iduće sezone.

Ovo kolo zatvara derbi susret u Mostaru gdje će Zrinjski dočekati Sarajevo. Kao i u duelu u Banjoj Luci, i u ovom je pobjeda zlata vrijedna za obje ekipe.

Zrinjski još nije odustao od odbrane titule, dok Sarajevo brani bod prednosti u odnosu na Posušje u borbi za Evropu.

Uvertira za ovaj susret je bila zbrka koju su "zakuhali" iz Nogometnog saveza BiH. Naime, iako je naš najbolji sudija Irfan Peljto izričito rekao da ne želi suditi utakmice Sarajeva i Željezničara zbog prijetnji koje je dobio, savez ga je delegirao za ovu utakmicu.

Nakon što je Peljto ostao pri svom stavu i odbio doći u mostar, savez je delegirao prijedorskog arbitra Luku Bilbiju, koji je prvobitno trebao biti četvrti sudija na ovom meču.

Svi susreti su u direktnom TV prijenosu na kanalu Arena 1 Premium, a tekstualni prijenos duela Zrinjski - Sarajevo ćete moći pratiti na portalu Klix.ba.

Današnji susreti 28. kola:

16:00 Zvijezda 09 - Tuzla City (Mateo Musa)

18:00 Borac - Posušje (Sabrija Topalović)

20:30 Zrinjski - Sarajevo (Luka Bilbija)

Tabela:

Tablice omogućuje Sofascore