Druga pobjeda Đurbuzovića
563

Željezničar na pogon Al-Jabera savladao GOŠK i uplovio u mirnu luku pred finiš prvenstva

E. K.
GOŠK - Željezničar (Foto: Adem Ćatić/fkz.ba)
GOŠK - Željezničar (Foto: Adem Ćatić/fkz.ba)
Nogometaši Željezničara su u 29. kolu Wwin lige Bosne i Hercegovine pobijedili GOŠK na stadionu Perica Pero Pavlović rezultatom 2:1 i tako uplovili u mirnu luku pred finiš prvenstva.
Trener gostujućeg sastava Hajrudin Dino Đurbuzović je na ovom meču od prve minute pružio priliku saudijskom veznjaku Abdulmaliku Al-Jaberu koji mu se revanširao odličnom utakmicom i golom za jednu od najbitnijih pobjeda Plavih s Grbavice u izuzetno turbulentnoj sezoni.

To je bila druga pobjeda novog trenera Plavih otkako je na klupi kluba sa stadiona Grbavica zamijenio Brunu Akrapovića. Prvobitno je Đurbuzović pobijedio Široki Brijeg, a onda potom i GOŠK te odoveo Željezničar na prag opstanka u društvu najboljih.

Željezničar je u četvrtoj minuti susreta imao fantastičnu priliku. Boljević je prošao po lijevoj strani, uposlio je usamljenog Amoaha, ali je nogometaš iz Gane oklijevao i sve upropastio da bi dvije minute kasnije domaći poveli. Nastala je gužva u kaznenom prostoru nakon kornera za domaće, lopta se odbila do Skorupa, a veznjak GOŠK-a sa 12-13 metara je matirao Muftića za vodstvo GOŠK-a.

U devetoj minuti Gabeljani su zaprijetili još jednom, ovaj put preko Gogića, no promjene rezultata nije bilo da bi tri minute kasnije zaprijetio i Željezničar preko Krpića, ali je ostalo 1:0. U 19. Hasukić je šutirao preko gola da bi minut kasnije Hirošev udarac pogodio samo vanjski dio mreže. I konačno, Plavi su izjednačili u 21. minuti susreta.

Amoah je poslao prizeman centaršut s desne strane, a Krpić je s peterca lagano pogodio za izjednačenje rezultata. U 36. minuti susreta Željo je imao još jednu veliku priliku. Hiroš je nakon greške Batarela pokušao matirati Vasilja, ali je šutirao preko gola te je tako propala vrhunska šansa za Plave pa je prvo poluvrijeme okončano rezultatom 1:1.

Na samom startu drugog dijela Željezničar je preokrenuo rezultat. Boljević je centrirao s lijeve strane. Amoah se opet nije snašao u prilici, ali imao je sreće da se lopta odbije do Saudijca Abdulmalik Al-Jabera koji je pogodio za vodstvo Plavih. Tri minute kasnije novo veliko uzbuđenje pred golom GOŠK-a. Al-Jaber je oduzeo jednu loptu, Radovac uposlio Amoaha, a nogometaš iz Gane je propustio realizovati kolosalnu šansu za vodstvo gostiju.

Gabeljani su u nastavku pokušali doći do izjednačenja rezultata, a iz njihovih napada Plavi su mogli do trećeg gola, no Azur Mahmić je pogodio prečku nakon kornera da bi minutu kasnije Boljevićev udarac završio tačno u rukama Vasilja. Do kraja je GOŠK zaprijetio u 95. minuti iz slobodnjaka preko Musulina čiji je udarac zaustavio Muftić što je posljednje bilo uzbuđenja na susretu u Gabeli te je susret okončan pobjedom Željezničara rezultatom 2:1.

Plavi sada imaju 33 boda i nalaze se na osmom mjestu na tabeli dok je GOŠK pao na deveto mjesto na tabeli s bodom manje. U sljedećem kolu Željezničar će na svom terenu dočekati sastav Tuzla Cityja dok će GOŠK gostovati kod banjalučkog Borca.

Rezultat i strijelci:

GOŠK - Željezničar 1:2 (Skorup 6' / Krpić 21', Al-Jaber 46')

Tabela: