Nova afera
119

Zašto je Nogometni savez BiH pomogao Borcu? Oglasili se oštećeni golman i Sindikat

N. K.
Mladen Lučić (Foto: H. M./Klix.ba)
Mladen Lučić (Foto: H. M./Klix.ba)
Nogometni savez BiH produžio je rok FK Borac za isplatu dugovanja golmanu Mladenu Lučiću do 21. decembra, a povodom te odluke oštro su reagovali Sindikat profesionalnih nogometaša i sam nogometaš.
Naime, Borac je prvobitno imao rok do sutra da se riješi dugovanja od 36.700 KM prema svom bivšem golmanu, a nakon što su na adresu Saveza uputili zahtjev za novi rok, stigao je pozitivan odgovor iz krovne kuće bh. nogometa.

"Igrač Mladen Lučić, obratio se našoj organizaciji te je pokrenut Disciplinski postupak pred organima NS BiH vezano za naplatu njegovih potraživanja, nastalih iz radnog odnosa s bivšim klubom Borcem. Dana 25. novembra nogometaš je dobio odluku nadležne komisije NS BiH, koja je obavezala banjalučki klub da izvrši plaćanje prema njemu najkasnije do sutra. Igrač je iz medija danas saznao da je Disciplinska komisija NS BiH donijela odluku o prolongiranju izvršenja obaveze za FK Borac. S obzirom na to da su klubovi poput Zrinjskog, Slobode, Olimpika i drugi u ovoj takmičarskoj izvršili svoje obaveze nastale odlukama Disciplinske komisije, jasno je da se dovodi u pitanje regularnost takmičenja jer se ne tretiraju svi klubovi jednako, odnosno pravila se ne primjenjuju jednako za sve učesnike Premijer lige BiH. Bitno je prisjetiti se da je NK Čelik u prošlogodišnjoj sezoni utakmicu na Grbavici protiv Željezničara izgubio službenim rezultatom zbog ne izvršavanja odluka Disciplinske komisije NS BiH", poručili su iz SPFBiH-a.

Lučić još uvijek nije, kako se navodi, zaprimio bilo kakvu odluku o prolongiranju izvršenja obaveze FK Borac, niti je ranije bio na bilo koji način upoznat da je takav postupak u toku, a morao bi biti kao neko koje učestvuje u postupku.

"Koliko je sistem bh. nogometa zapravo urušen, najbolje pokazuje današnja izjava direktora FK Borac koji govori da 'Lučić će preporučenom poštom dobiti odluku...'. Nije li zapravo obaveza organa NS BiH da vode postupak, a ne direktora jednog premijerligaškog kluba, bez obzira o kome je riječ? Postavlja se pitanje, kako je zapravo moguće da klub u Banjoj Luci dobije odluku prije samog nogometaša koji je inicijator postupka? Da li je poštaru iz Sarajeva bilo zaista bliže poslati kovertu u Banja Luku nego na Pale, gdje stanuje Mladen? Također, postavlja se pitanje zbog čega odluka o prolongiranju izvršenja obaveze za FK Borac nije objavljena u službenom glasniku NS BiH u toku sedmice, kroz vanredni ili redovni broj, kako bi postala pravosnažna. Odluka objavljena u medijima o odgodi plaćanja u svom uvodu pokazuje da je sjednica Disciplinske komisije, na kojoj je donošena održana 1. decembra, a podsjećamo, taj dan je na rasporedu bilo premijerligaško kolo. To je bitno s obzirom na to da direktor FK Borac navodi '…No, treba da se tačno utvrdi koliki je dug prema Lučiću', što je u ovom postupku nepotrebno jer nogometaš je prijavio neizvršenje obaveza FK Borac iz zajedničkog sporazuma o raskidu ugovora, odnosno obje strane su se već ranije sporazumjele o tome kolika je zapravo visina potraživanja igrača", pojasnili su.

U međuvremenu se i golman Lučić oglasio na društvenim mrežama.

"U Borcu sam imao prelijep period. To odmah moram istaći. Klubu, navijačima i saigračima ogromno hvala. Drago mi je što sam svojim doprinosom pomogao da klub poslije dužeg vremena ode u evropsko takmičenje, ali blato na taj period bacaju oni, koji su me proglasili nepotrebnim i zbog kojih sam morao napustiti klub. Ja se zaista ne oglašavam. Živim svoj porodičan život, kako me svi i znate. Ali, moram napisati da sam razočaran ovim što čitam iz medija. Čekao sam i čekao da dobijem ono što mi pripada, ono što smo Borac i ja dogovorili, na šta niko nije tjerao klub, a bio sam samo ja tjeran da odem iz kluba. Zajedno sa svojim advokatima sam pokrenuo postupak i da se ovakva ustupanja prave, pa dva brata se ne bi tako odnosila kako to rade Savez i Borac. Opet ponavljam, klubu, navijačima i saigračima kapa do poda, ali ovakav odnos prema igračima je sramotan i nezapamćen, a imao sam popriličnu veliku karijeru i znam šta govorim. Imamo i mi gospodo porodice, djecu, imamo i mi životne potrebe. Svaki dogovor ste prekršili, a sada još i vrijeđate time što pokazujete da imate moć i kontrolišete Savez. Sve će doći na svoje, prije ili poslije. Ja znam da sam svaki dan davao sve od sebe i da me boljelo kada mi niste dali da prisustvujem treninzima. Znam da dosta igrača ima probleme i sada. Neka budu jaki. Pravda je na njihovog strani, a biće i na mojoj", poručuje Lučić.

Inače, derbi 18. kola Premijer lige BiH između Borca i Sarajeva bio je pod upitnikom, ali će se odlukom NS BiH o prolongiranju roka za isplatu duel igrati, kako je i planirano, u nedjelju od 17 sati na Gradskom stadionu u Banjoj Luci.

Ukoliko Borac do 21. decembra ne isplati dugovanje prema Lučiću, nastupit će suspenzija koja važi za utakmice Premijer lige i Kupa BiH, odnosno Borac neće biti u mogućnosti da igra svoje mečeve.