Nogomet
233

Safet Sušić za Klix.ba: Spahić igra protiv Izraela, nemam koga zvati umjesto Ibiševića

Piše: J. Hadžiahmetović
Safet Sušić (Foto: Klix.ba)
Safet Sušić (Foto: Klix.ba)
Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, Safet Sušić, najavio je povratak bivšeg kapitena Zmajeva Emira Spahića koji bi trebao komandovati odbranom u susretu protiv Izraela u Haifi sredinom novembra. U razgovoru za Klix.ba, popularni Pape komentariše povredu Vedada Ibiševića, uspon Muhameda Bešića, očekivanja od narednog susreta...

Povredom Ibiševića koji će sa terena odsustvovati nekoliko sedmica, oštrica napada Zmajeva je itekako otupljenja. Kako kaže Sušić, čuo se s njim jučer odmah nakon što smo objavili informaciju o njegovoj povredi.

"Njegov izostanak je veliki hendikep. Ali, šta može. U ovom trenutku nemam koga zvati umjesto njega jer nemam napadača kao što su on i Džeko. Vidjet ćemo, ima i drugih načina kako riješiti izostanak. Činjenica je da nećemo igrati sa dva klasična napadača i to je to", kaže Sušić za Klix.ba.

Spisak do kraja sedmice

Pitali smo Sušića za eventualni poziv Semiru Štiliću koji briljira u Poljskoj gdje je je u tamošnjoj Ekstraklasi u 13 susreta postigao sedam golova i upisao pet asistencija.

"Ne želim nikome davati nikakva objašnjenja. Ja ću objaviti spisak vrlo brzo i nemam razloga da bilo kome šta objašnjavam. Ja Štilića kao igrača znam daleko bolje od vas novinara. Ako ga ne zovnem, znat će da imam svoje razloge", dodao je Sušić.

Spisak igrača na koje će Sušić računati za utakmicu protiv Izraela bit će objavljen do kraja ove sedmice, a već sutra će pozivi otići na adrese Zmajeva.

"Ne vjerujem da će biti novih imena. Bit će povratnika, odnosno igrača koji su se oporavili. Vratit će se Ermin Bičakčić i Emir Spahić... To mogu biti nova imena. Spahić će igrati protiv Izraela sigurno", kaže selektor za naš portal.

Definitivan povratak Spahića

Ostala je nerazjašnjena situacija nakon posljednjeg okupljanja u Zenici gdje se Spahić pojavio, a ubrzo i napustio trening kamp reprezentacije.

"Nije se dobro osjećao i krivo mu je bilo što ne može igrati. Kad je bio u Zenici, rekao mi je da mu je nezgodno da gleda igrače kako treniraju, a on da šeta po terenu. Vratio se u klub, liječio se i zaigrao u Ligi prvaka. Vjerovatno još nije sto posto oporavljen. Pogotovo mi sada treba nakon što smo ostali bez Ibiševića koji i kad ne igra je jedan od lidera ekipe. Svi znaju koliko nam znači kao igrač i kao momak", izjavio je Sušić.

S te strane, dodaje on, Spahić može biti veliko pojačanje i jedan je od lidera ekipe.

"Volio bih da sada imamo devet bodova i da smo završili pola posla. Međutim, nije to baš tako. Idemo u Izrael sa jednim ciljem, a to je pobjeda. Neće biti nimalo lako pred 30.000 gledatelja. Pokušat ćemo da ih pobjedimo i katastrofa bi bila da se ta utakmica izgubi", kazao je Sušić.

O Muhamedu Bešiću

"Prvi put sam ga pozvao prije tri godine kad smo igrali protiv Meksika i tada nas je sve oduševio igrom, ponašanjem, samopouzdanjem... Nakon toga je imao probleme u svom klubu i u onom trenutku kad je počeo da igra ja sam ga pratio. Zvao sam Vladu (Jagodića) da pitam kako napreduje. Nikad nisam u njega izgubio povjerenje", kazao je Pape.

Stevanović, Zahirović...

"Žao mi je pojedinih igrača što više nisu tu kao što je Zahirović koji je trebao biti jedan od nasljednika Elvira Rahimića. Žao mi je Stevanovića koji je za reprezentaciju igrao zaista dobro i nadam se da će ti momci vrlo brzo da se ustale u klubovima, pogotovo Zahirović, da bi se na njih moglo računati. Ja ih nikad nisam definitivno prekrižio", izjavio je Sušić.