Rešeta mreže u Belgiji
17

Prevljak: Trudim se postići što više golova u teškoj ligi, Džeko i Pjanić zaslužuju punu minutažu

D. B.
Bh. reprezentativac Smail Prevljak (25) u odličnoj formi igra za belgijski Eupen, a u razgovoru za portal Klix.ba je govorio o nastupima u svom klubu, o ambicijama, reprezentaciji BiH, novom selektoru Zmajeva i dva naša izuzetno važna igrača.

Eupen se trenutno nakon 26 odigranih kola u belgijskoj Jupiler ligi nalazi na 14. mjestu sa 32 osvojena boda, deset bodova iznad "opasne" zone, a svega pet od mjesta koje vode u Evropu. Smail predvodi svoj tim sa 12 pogodaka u prvenstvu i dvije asistencije.

"Liga je zaista teška, a nama je cilj da u ovoj sezoni osvojimo minimalno osmu poziciju koja bi nas odvela u playoff Evropske lige. Što se tiče mog učinka, zadovoljan sam onim što sam napravio dosad. Trudim se da postignem što više golova i nadam se da ću nastaviti ovako", izjavio je Prevljak za portal Klix.ba.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Njegov klub je pobjedom nad Charleroijem prošao u četvrtfinale Kupa Belgije, a Smail nije nastupio u toj utakmici.

"Ne radi se o povredi, trener je odlučio da mi pruži priliku za odmor, ali da je kojim slučajem utakmica krenula pogrešno, sigurno bih ušao u igru. Prošli smo dalje i sada se okrećemo prvenstvenoj utakmici. Nadamo se pobjedi i napretku na tabeli", rekao je bh. napadač.

Prevljak je ranije nastupao za Salzburg, Mattersburg, Leipzig i Liefering, a ukoliko nastavi s odličnim igrama, mogao bi ponovo promijeniti sredinu i napraviti korak naprijed u karijeri.

"Trenutno sam sretan ovdje, zaista ne razmišljam o nekom velikom transferu. Trudim se i dajem sve od sebe, vidjet ćemo šta će se dogoditi u budućnosti", jasan je bio Prevljak.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

On već neko vrijeme redovno dobija pozive u reprezentaciju BiH koja je dobila novog selektora Ivayla Peteva.

"Novog selektora ne poznajem lično, ali se radujem našem prvom susretu", poručio je Smail.

Zmajeve očekuju kvalifikacijske utakmice protiv Poljske i Francuske, kao i prijateljski susreti s Kostarikom i Crnom Gorom.

"Nadam se pozitivnim rezultatima u predstojećim susretima. Mislim pozitivno, kad smo mogli jednom otići na veliko takmičenje, možemo to učiniti ponovo. Nema razloga da ne bude tako", riječi su našeg sagovornika.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Njegovi saigrači iz reprezentacije BiH, kapiten Edin Džeko i Miralem Pjanić, nisu u najboljoj situaciji u svojim klubovima. Dijamant je zbog sukoba s trenerom Rome Paulom Fonsecom bio van terena i ostao bez kapitenske trake, dok Mire u Barceloni dobija šansu "na kapaljku", a nerijetko je i na meti kritika.

"Jedno je sigurno, Džeko i Pjanić su naši najbolji igrači. Sigurno zaslažuju da igraju u najboljim klubovima i da imaju punu minutažu. Želim im puno sreće u nastavku sezone", završio je Prevljak.