Spektakl na Wembleyju
0

Liverpool u uzbudljivom finalu kaznio promašaje Chesleaja i osvojio Liga kup

H. H.
Junak Redsa bio je Virgil Van Dijk (Foto: EPA-EFE)
Junak Redsa bio je Virgil Van Dijk (Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Liverpoola osvojili su engleski Liga kup nakon što su u uzbudljivom finalu poslije produžetaka na Wembleyju pobijedili Cheslea rezultatom 1:0.

Počelo je šansom Luisa Diaza, ali golman Chesleaja Đorđe Petrović je dobro odbranio. Na drugoj strani Palmer je imao kolosalnu priliku, ali golman Liverpoola Caoimhin Kelleher je čudesno zaustavio njegov pokušaj.

U 32. minuti Raheem Sterling je zatresao mrežu Redsa, no pogodak je poništen zbog minimalnog ofsajda. Osam minuta kasnije Gakpo je pogodio stativu i na odmor se otišlo bez golova.

Vrijedi napomenuti da je tešku povredu zaradio veznjak Liverpoola Ryan Gravenberch nakon pogibeljnog starta Moisesa Caiceda, ali sudija Chris Kavanag mu nije pokazao ni žuti karton.

Na otvaranju drugog dijela u 52. minuti Enzo Fernandez je iz izgledne situacije šutirao pored gola, a već u 58. minuti Petrović je sjajno zaustavio udarac Elliotta na drugoj strani.

U 60. minuti Virgil van Dijk je pogodio mrežu Chesleaja, ali nakon pregleda VAR-a dosuđen je offside. U 76. minuti Conor Gallagher je pogodio stativu za Cheslea, a isti igrač je u 86. minuti izašao sam pred gol Liverpoola, ali Kelleher je čudesno odbranio.

U 92. minuti Christopher Nkunku je šutirao nakon odbijene lopte, ali nesavladivi Kelleher je odbranio i odveo u utakmicu u produžetke.

U produžecima je Liverpool bio bolji rival. Jayden Danns je sjajno glavom šutirao, a Petrović odbranio, da bi prava drama bila viđena u samom finišu.

Prvo je Harvey Elliott u 116. minuti pogodio stativu, ali dvije minute kasnije Virgil van Dijk je fantastično skočio nakon prekida i udarcem glavom matirao Petrovića za veliku pobjedu Liverpoola.

Liverpoolu je ovo prvi trofej u sezoni, a ukupno 10. u Liga kupu.

Rezultat i strijelac:

Liverpool - Chelsea 1:0 (Van Dijk 118')