Kloppov nasljednik
0

Kako je Slot došao na klupu Liverpoola: Nizozemac nije bio prvi izbor Redsa, presudila je jedna stvar

E. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nizozemski stručnjak Arne Slot će postati novi menadžer Liverpoola, a tamošnji novinari su otkrili kako je došlo do ove saradnje.

Slot će na klupi Redsa naslijediti Jurgena Kloppa koji će napustiti Anfield poslije devet sezona, no Nizozemac nije bio prvi izbor kluba već Ruben Amorim, no na kraju je presudilo to što bi pod Portugalcem morali mijenjati kompletan tim.

Ključ u pronalasku novog šefa stručnog štaba je bio korištenje klupskog modela podataka kako bi se pronašao menadžer koji najviše odgovara Liverpoolu.

"Xabi Alonso (Bayer Leverkusen), Rubén Amorim (Sporting CP) i Roberto De Zerbi (Brighton) bili su prva imena na listi, ali je Italijan ubrzo otpao iz kombiancija. Miljenik svih Xabi Alonso je otpao kada je najavio da će ostati u Bundesligi pa su počeli da gledaju na druge opcije. Činilo se da je dogovor sa Amorimom blizu, ali njegova klauzula od 20 miliona eura za klubove izvan Portugala je 'zaustavila' njegovo potpisivanje pored nogometnih problema", kazali su izvori iz Liverpoola za tamošnje medije te dodali:

"Shvatili su da dolazak Amorima znači potpuni remont tima i zato su se okrenuli Slotu. Njegova igra je slična Kloppovoj tako da ne bi morali mijenjati cijeli tim. Stoga su se odlučili da je Slot najbolja opcija".

Sam Klopp je pohvalio imenovanje Slota na menadžersku funkciju engleskog velikana sa Anfield Roada.

"Sviđa mi se Slotov način na koji vodi tim i sve što čujem o njemu", kazao je Klopp o 45-godišnjem kolegi koji je osvojio prvenstvo i Kup Nizozemske, a također je bio finalista Lige konferencije 2021. godine.

Pohvalio ga je i defanzivac Redsa Virgil van Dijk koji je istakao da je pravi potez dovođenje nizozemskog stručnjaka.

"Slot je jedan od najboljih nizozemskih trenera. Sa načinom na koji igra, može biti trener Liverpoola", dodao je Van Dijk.

Redsi su pristali da plate nizozemskom menadžeru devet miliona eura po sezoni te vjeruju da će se njegov stil prilagoditi ekipi Liverpoola.

Također, novinari bliski klubu sa Anfielda ne očekuju nikakvu revoluciju već nastavak dolaska mladih nogometaša u prvi tim Redsa iz Akademije koja je u prethodnim sezonama izbacila nekoliko kvalitetnih igrača.