Vremena na pretek
19

Kako je Nogometni savez BiH "suspendovao" Borac i poklonio mu vrijeme za isplatu duga

K. H.
Foto: Klix.ba/Editor, FK Borac (Foto: Klix.ba)
Foto: Klix.ba/Editor, FK Borac (Foto: Klix.ba)
Direktor Fudbalskog kluba Borac iz Banje Luke - Dejan Lukendić, kaže da će ovaj klub sigurno isplatiti dugovanja prema bivšem golmanu Mladenu Lučiću te da igranje u najjačem rangu bh. nogometa nakon suspenzije Nogometnog saveza neće doći u pitanje.
Lukendić je još ranije tvrdio da iznos dugovanja Borca prema bivšem golmanu nije tačan, odnosno da iznos kojim raspolaže Nogometni savez BiH nije stvaran te, kako je rekao, i sam Lučić zna "pravu istinu".

Podsjećamo, Borac je suspendovan za nastavak takmičenja u Premijer ligi i Kupu BiH zbog neizmirenih dugovanja prema Lučiću, no ta odluka će biti poništena onog dana kada se dugovanja izmire, a kako do početka prvenstva ima više od dva mjeseca, može se slobodno reći da ovaj klub ima i previše vremena da pronađe sredstva i izmiri dugove.

S tim u vezi, jasno je da je Borac "kupio" vrijeme onog trenutka kada je Nogometni savez BiH pomjerio krajnji rok isplate sa 5. decembra za 21. decembar, čime su im omogućili da igraju meč protiv Sarajeva u pretposljednjem kolu jesenjeg dijela Premijer lige BiH.

Stvarni problem Borac bi eventualno imao ukoliko do naredne utakmice, a koja se igra krajem februara 2021. godine, ne izmiri dugovanja prema Lučiću, što je s druge strane jako teško očekivati. U kratkoj izjavi za Klix.ba, direktor Borca je objasnio zašto klub još uvijek nije isplatio Lučića.

"Moram odmah reći da Borac nije klub koji bježi od svojih obaveza, ali najvažnija stvar u ovom trenutku jeste utvrditi tačan iznos koji se duguje. Ranije je Borac na čelu s predsjednikom Vicom Zeljkovićem izmirio milionska dugovanja i uopšte nema sumnje da ćemo to uraditi i prema Lučiću. Opet ponavljam, iznos duga koji se pojavljuje u javnosti nije tačan, a to i Mladen vrlo dobro zna", kaže Lukendić koji dodaje da ne vidi razlog zbog kojeg se dižu tenzije.

Nakon toga, još jednom je podvukao da će Borac sigurno isplatiti dugovanje prema Lučiću te da će nesmetano nastaviti igranje u domaćim takmičenjima.

"Naša naredna utakmica se igra tek u 2021. godini, pa ne vidim razlog da se diže bilo kakva panika. Ono što sa sigurnošću mogu reći je da će Borac sigurno isplatiti sva dugovanja i samim tim nastaviti takmičenje u Premijer ligi i Kupu BiH", dodao je Lukendić.

Ranije se na društvenim mrežama oglasio i sam Lučić koji je rekao da je svoj novac pošteno zaradio te da je dao doprinos klubu da poslije dugo godina izađe na evropsku scenu, ali da su čelnici pokušali baciti blato na sve to i proglasili ga nepotrebnim te mu se zahvalili na saradnji.

Stvarni iznos duga navodno je manji za nekih tri, četiri do pet hiljada KM, a prema informacijama koje je objavio Nogometni savez BiH on iznosi nešto više od 36.000 KM.

Najbolji primjer situacije u kojoj je klub suspendovan i ne može igrati utakmicu zbog neizmirenih dugovanja jeste utakmica između Željezničara i Čelika prošle sezone na stadionu Grbavica, a kada je Nogometni savez BiH kaznio zenički klub službenim rezultatom 3:0.