Premijer liga
93

Danas derbi Željezničara i Sarajeva: Rješavanje pitanja prvaka ili produbljenje neizvjesnosti

H. H.
Protekli derbi na Koševu okončan je bez pobjednika 1:1 (Foto: Klix.ba)
Protekli derbi na Koševu okončan je bez pobjednika 1:1 (Foto: Klix.ba)
Danas se na stadionu Grbavica (17:30 sati) igra posljednja utakmica 20. kola Premijer lige BiH između Željezničara i Sarajeva. Bit će to 122. ligaški i ukupno 142. sarajevski derbi u historiji, a ovoga puta dolazi na samom startu drugog dijela sezone i forma obje ekipe velika je nepoznanica.
Bordo tim je jesenji šampion i suvereni lider s devet bodova prednosti u odnosu na gradskog rivala te je jasno da bi eventualnim trijumfom Sarajeva, trka za titulu bila gotovo riješena.

S druge strane, Plavi se nadaju da mogu slaviti i smanjiti razliku, što bi do kraja sezone produbilo neizvjesnost kada je u pitanju šampionska trka. Timu s Koševa u današnjem duelu odgovara i neriješen rezultat, jer jedina realna šansa da Željezničar do kraja sezone prestigne Sarajevo su međusobni dueli (nakon ovoga igrat će se još jedan op.a.) i imperativ pobjede jasno je na strani domaće ekipe.

Iako je pritisak uoči same utakmice nešto prisutniji kod nogometaša Željezničara, eventualnom njihovom pobjedom, stvari bi se promijenile i Sarajevo do kraja šampionata vjerovatno ni bi bilo u tako lagodnoj situaciji kao pred ovaj meč.

S obzirom da je u pitanju prvo kolo nastavka prvenstva i to nakon duge pauze bez takmičarskih mečeva, pravi uvid u formu obje ekipe nema niko i zbog toga je teško davati bilo kakve prognoze, te su i sami treneri bili prilično oprezni u najavi utakmice.

Željezničar je zadržao kostur ekipe na okupu te će u nastavak šampionata ući jači za Sinana Ramovića i Jasmina Čelikovića, dok su ekipu napustili Haris Hajdarević, Nermin Jamak, Anel Hajrić i Asim Zec.

Sarajevo je tokom zimske pauze ostalo bez najboljeg strijelca lige Benjamina Tatara i Amara Rahmanovića koji su prethodnih sezona bili ključni igrači tima, a njihov učinak i individualni kvalitet kojim su rješavali utakmice i kad ekipi nije išlo, bit će vrlo teško nadomjestiti.

Njih dvojicu bi trebali zamijeniti Jasmin Mešanović i Boris Cmiljanić, a posebno su velika očekivanja od iskusnog Mešanovića, koji se nakon nekoliko sezona provedenih u Mariboru vratio u Premijer ligu i trebao bi biti udarna igla u vrhu napada koševskog ligaša.

Sarajevo je slabije i za Besima Šerbečića koji se vratio u Rosenborg odakle je bio na posudbi, ali s obzirom na sjajne nastupe Amera Dupovca i Hrvoja Miličevića, to ne bi trebalo biti prevelik problem.

Sudeći po tome, Željezničar bi trebao imati blagu prednost kada je u pitanju kontinuitet igračkog kadra i na papiru su nešto iskusnija ekipa. Sarajevo, pak, ima nešto širi izbor kvalitetnih nogometaša, a u dosadašnjem dijelu sezone upravo to je bilo odlučujuće.

Zanimljivo će biti vidjeti na kojem nivou su Ermin Zec s jedne i Tino Sven Sušić s druge strane, pogotovo na fizičkom planu. Obojica igrača su svojevremeno u sarajevske ekipe stigli kao velika pojačanja, ali su većinom imali probleme s povredama i tek su povremeno mogli pokazati neosporno nogometno znanje.

Prema najavama, obojica igrača su odradila kvalitetne pripreme i konačno su potpuno spremni, te bi njihove izvedbe mogle biti od presudonog značaja u današnjem meču, s obzirom da derbije često odlučuju individualni potezi i trenuci inspiracije pojedinaca.

Ključna bitka vjerovatno će se voditi u sredini terena gdje je Željezničar u posljednih nekoliko derbija uspio da se nametne prije svega mudrim taktičkim rokadama trenera Amara Osima, dok Sarajevo uglavnom nije pronalazilo pravi odgovor, izuzimajući donekle prošli derbi na Koševu kada su se u prvom poluvremenu propisno ispromašivali, nakon čega su u nastavku spašavali remi.

Zbog toga će biti interesantno vidjeti šta je ovoga puta spremio Vinko Marinović i kako će odgovoriti na zgusnuti i tehnički nešto potkovaniji vezni red Plavih, te da li će se odlučiti za nešto oprezniju postavku i igru zasnovanu na brzoj tranziciji.

Željezničaru će nedostajati suspendovani Ivan Miličević, dok će Amar Osim iz istog razloga meč posmatrati s tribina, ali to ne bi trebalo imati prevelik utjecaj, s obzirom da neće biti gledalaca. U redovima Sarajeva neće biti Anela Hebibovića koji odrađuje suspenziju od dva meča nakon crvenog kartona protiv Borca u Banjoj Luci.

U posljednje vrijeme gledali smo zanimljive i sadržajne utakmice u utakmicama ova dva tima pa se nadamo da će dva najveća bh. kluba ljubiteljima nogometa prirediti još jednu poslasticu. Nažalost, i u ovome derbiju kao i u prošlom na Koševu (1:1) neće biti gledalaca zbog aktuelne epidemiološke situacije, a derbi bez navijača svakako je nepotpun.

U dosadašnje 141 međusobne utakmice u svim takmičenjima nešto uspješniji je Željezničar. Tim s Grbavice je slavio 45 puta, koševski ligaš je bio bolji u 42 navrata, dok su 54 utakmice završene neriješeno.

Utakmica Željezničar - Sarajevo igra se večeras u 17:30 sati na stadionu Grbavica. Meč će suditi Irfan Peljto iz Sarajeva s pomoćnicima Senadom Ibrišimbegovićem iz Travnika i Davorom Beljom iz Mostara, dok je četvrti sudija Luka Bilbija iz Prijedora.

Direktan prijenos utakmice je na kanalima Arena Sport i Moja TV, a na portalu Klix.ba moći ćete pratiti tekstualni prijenos susreta.