Francuz zaludio Ameriku
20

LeBron dao nadimak novoj NBA zvijezdi: Tako visok i graciozan igrač nikada nije viđen

N. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Victor Wembanyama ljetos je kao prvi pik izabran na NBA draftu od strane San Antonio Spursa, a već je oduševio svojim igrama i zaludio Amerikance pa je dobio i nadimak.

Mladom Francuzu dopao se nadimak koji mu je dodijelio LeBron James, košarkaš Los Angeles Lakersa, a prozvao ga je vanzemaljcem.

Wembanyama je sada to prihvatio te je "Vanzemaljac" i definitivno postao novi nadimak Francuza kojeg su pojedinci ranije zvali "jednorog", ali njemu se to nije baš dopadalo.

"Taj se nadimak stalno koristio, tako da nisam baš njegov obožavatelj", rekao je 224 centimetra visoki Wembanyama novinarima u srijedu uoči utakmice protiv New York Knicksa u Madison Square Gardenu.

"Baš kao što je LeBron rekao, svi su bili jednorozi. Postoji samo jedan vanzemaljac, zar ne?", dodao je centar Spursa, koji je objeručke prihvatio nadimak koji mu je dao James.

"Mnoge smo igrače zvali jednorozima u posljednjih nekoliko godina, ali on je više poput vanzemaljca. Niko nije vidio nikoga tako visokog kao što je on, ali tako fluidnog i tako gracioznog kao što je on na parketu", istakao je jednom prilikom James opisujući Wembanyamu.

Wembanyama već opravdava veliki "hype" tokom svoje prve sezone u NBA. U sedam utakmica ima prosjek od 19,4 poena, 8,4 skoka, 1,7 asistencija, 1,3 ukradene lopte i 2,6 blokada dok je iz igre šutirao 46,2 posto, a za tri poena 32,4 posto.