Uzvratni meč u Mostaru
37

Klis je bio hrabar i borben, ali Borac iz Banje Luke očekivano u finalu Kupa BiH

K. H.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Nogometaši Borca iz Banje Luke prvi su finalisti Kupa BiH nakon što su u uzvratnom susretu polufinala ovog takmičenja slavili protiv Klisa u Mostaru na stadionu Rođeni rezultatom 2:1.

Borac je od prve minute preuzeo terensku inicijativu i odmah se vidjelo da ovaj tim traži gol kojim bi faktički riješio pitanje putnika u finale, a u tome su uspjeli u 12. minuti.

Zakarić je lijepo dodao loptu do Moraitisa, a grčki napadač bez većih problema matira domaćeg golmana Ceru za vodstvo Borca.

Ipak, već u narednom napadu Klis je pokazao kvalitet koji ga je doveo do polufinala, a strijelac pogotka za poravnanje rezultata na 1:1 bio je Vila u 14. minuti.

Ubrzo nakon toga Borac je mogao postići i drugi gol, no Čavić i Vranješ nisu bili precizni, ali spasa za Klis nije bilo u samom finišu prvog poluvremena kada je Zakarić jednu odbijenu loptu smjestio u mrežu i tako svom timu donio novu prednost, na kraju će se ispostaviti i plasman u finale.

U drugom poluvremenu Borac je rutinski čuvao stečenu prednost i mirno je priveo meč kraju, a oni će u finalu igrati protiv boljeg iz uzvratnom duela između Sarajeva i Tuzla Cityja.

Prvi meč u Banjoj Luci je, podsjećamo, završen pobjedom Borca od 4:1, iako su gosti do 69. minute imali 1:1 i bili koliko-toliko ravnopravan protivnik timu iz Premijer lige. Klis, za one koji ne znaju, trenutno nastupa u Drugoj ligi Federacije BiH - Jug i sam dolazak u polufinale historijski je uspjeh ovog tima.

Klis - Borac 1:2 (Vila 14', Moraitis 11', Zakarić 45')