sport
90

Jahorina Ultra Trail: Utrka za prevazilaženje barijera u ljudskim glavama

Piše: I. P.
(Foto: Klix.ba)
Planinarsko društvo Jahorina, Olimpijski centar Jahorina i Općina Stari Grad Sarajevo danas su predstavili zajednički projekat Jahorina Ultra Trail.

Riječ je o događaju u okviru kojeg će se prvog augusta ove godine održati četiri trail utrke, a jedna od njih, "Midi utrka", startat će iz parka At Mejdan. Startne lokacije preostalih utrka su u Višegradu, na Romaniji i Jahorini, s tim da je cilj svake utrke na Poljicama.

Sanja Kavaz, direktorica projekta, rekla je kako je utrka kompleksna, ali i da predstavlja jednu veliku novinu u našem društvu.

"Kroz ovaj događaj ne promovišemo samo vrhunski sport, nego i rekreativno trčanje, boravak u prirodi, turističku ponudu sarajevsko-romanijske regije, graditeljsko i kulturno naslijeđe. Sve to nije dovoljno promovisano i toga nismo dovoljno svjesni", objasnila je Kavaz.

Staza na Jahorini od 10 kilometara (Mini) je kružnog karaktera, a uključuje takmičarsku, mušku, žensku i grupnu ili kategoriju porodica i prijatelja.

Druga utrka (Midi) koja počinje sa At Mejdana omogućit će šetačima i trkačima da bez ikakvih prepreka stignu do Pala i dalje do Jahorine. Staza je duga 34 kilometara, ali je najbliža onima koji se nalaze u kondiciji između maratona i polumaratona.

Treća staza (Maxi) povezuje Jahorinu sa Romanijom, duga je 51 kilometar i ima 2.000 metara visinske razlike. Najduža staza (Ultra) povezuje Višegrad sa Jahorinom, iznosi 114 kilometara i prava je poslastica za one koji vole ultra trail trke, a na njoj se očekuje i najviše takmičara.

"Staze će biti dobro označene planinarskom markacijom i privremenom markacijom na svakih 20, 30 ili 50 metara tako da se takmičari ne mogu izgubiti ni u mraku. Treća vrsta markacije bit će na dijelovima staze u blizini sumnjivih područja na kojima bi moglo biti mina. Ta područja će biti dodatno osigurana kako bi se trkači podsjetili na pažnju", rekla je Kavaz.

"Ovakvim utrkama dolazi do prevazilaženja barijera u ljudskim glavama, ali i samom prostoru. Mi ćemo i u budućnosti podržavati ovakve projekte, a dio staze koji se nalazi na teritoriji općine podložit ćemo rekonstrukciji da bismo je prilagodili trkačima i biciklistima", rekao je Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad.

Susanne Mattis, predstavnica Ambasade Njemačke koja je pokrovitelj projekta izrazila je činjenicu kako Njemačka kontinuirano finansira događaje koji podržavaju sport i rekreaciju.

"Sretna sam što učestvujem u ovom projektu iako nisam trkač, mada sam iskusan šetač i planinar. Cijenim što ovaj tim ne samo da organizuje Jahorina Ultra Trail nego i daju značajan doprinos razvoju infrastrukture za outdoor aktivnosti", kazala je Mattis.