Održan sastanak
5

Šefovi F1 timova dogovorili promjenu formata kvalifikacija i zamrzavanje razvoja motora

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Šefovi timova Formule 1 postigli su dogovor o promjeni formata kvalifikacija te o još jednoj važnoj promjeni.

Tokom sastanka Komisije Formule 1 formirana je radna grupa koja je raspravljala o promjeni formata kvalifikacija. To bi trebale biti sprint utrke, a preostalo je ustanoviti kako i gdje ova ideja može biti realizovana.

Organizatori Formule 1 su i ranije tražili načine da vikend učine zanimljivijim i neizvjesnijim, a novi plan podrazumijeva sprint utrke na tri lokacije u ovoj sezoni. To će vjerovatno biti kvalifikacije u Kanadi, Italiji i Brazilu.

Utrke bi se vozile subotom te bi bile duge oko 100 km, a rezultati bi odredili startne pozicije na "glavnoj" utrci u nedjelju. Da bi se plan realizovao, potrebno je dogovoriti još neke detalje, a među njima je pitanje da li će subotnje utrke biti bodovane i da li će se pobjednici računati za cijeli vikend, a tu su i finansijske implikacije.

Šefovi F1 timova su dogovorili "zaleđivanje" razvoja motora od početka 2022. godine kako bi se smanjili troškovi prije uvođenja novih pravila 2025. godine.

Red Bull će preuzeti Hondin program motora kako bi se mogao nositi s Mercedesom, Ferrarijem i Renaultom.

Zasad nema plana kako izbalansirati performanse ukoliko jedan proizvođač bude u prednosti kada se zamrzne razvoj motora. U međuvremenu je Komisija Formule 1 dogovorila glavne ciljeve za pravila vezana za motore koja će važiti od 2025. godine, a poznato je da će zadržati hibridnu tehnologiju. Ciljevi su prelazak na potpuno održivo gorivo, okolišna održivost, smanjenje troškova i privlačenje novih proizvođača.

Također, zvanično je potvrđeno da će Portugal popuniti ranije upražnjeno mjesto u kalendaru za 2021. godine nakon što je otkazana utrka u Vijetnamu.