Za 2021. godinu
13

Red Bull zvanično predstavio novi bolid RB16B

D. B.
Jedan od nestrpljivo očekivanih bolida pred novu sezonu Formule 1 bio je bolid Red Bull Racinga, a čekanje je sada napokon završeno.

Za Red Bull će u novoj sezoni voziti Max Verstappen i Sergio Perez, koji će se naći u bolidu s oznakom RB16B. Radi se o bolidu koji je razvijen na temeljima prethodnog RB16, a u timu se nadaju da će tandem Verstappen - Perez u novoj sezoni donijeti pobjede i eventualno šampionsku titulu, prvi put nakon 2013. godine.

RB16B će na nekin način biti i "labuđi pjev" za Hondu u Formuli 1 jer japanski proizvođač napušta najbrži cirkus na svijetu, ali će tim nastaviti koristiti tehnologiju do kraja 2024. godine zahvaljujući "zamrzavanju" razvoja motora.

Verstappen i Perez će u srijedu voziti novi bolid na Silverstoneu, a nakon toga i na stazi u Bahreinu od 12. do 14. marta. Sezona počinje upravo u Bahreinu 28. marta.

Perez je novi vozač Red Bulla nakon što je zamijenio Alexa Albona, koji će u budućnosti imati ulogu testnog vozača. Njegova namjera je da se vrati utrkama 2022. godine, a kazao je i da bi rado vozio za Red Bullov sestrinski tim AlphaTauri.