Iz 1957. godine
3

Na prodaju Laudin bolid Ferrari 312T

D. B.
Šampionski bolid Formule 1 iz 1957. godine kojim je upravljao pokojni legendarni vozač Niki Lauda bit će prodan na aukciji.

Radi se o Laudinom bolidu Ferrari 312T u kojem je osvojio titulu prvaka svijeta u Formuli 1. Bila je to njegova prva šampionska titula u karijeri tokom koje je osvojio ukupno tri.

Bolid će biti prodan na aukciji kuće Gooding & Company, a procjenjuje se da će novi vlasnik izdvojiti do 8 miliona dolara.

To je mnogo novca, ali je i činjenica da se radi o bolidu s bogatom historijom kojim je upravljao Lauda. Također, to je jedan od pet Ferrarijevih bolida napravljenih za 1975. godinu koji su imali transferzalni mjenjač postavljen ispred stražnje osovine zbog bolje distribucije težine i bržih prolazaka kroz zavoje.

Lauda je pobijedio na utrci za Veliku nagradu Francuske 1975. godine, bio je drugi u Holandiji, a treći u Njemačkoj. Na pet utrka je vozio bolid s brojem šasije 022 te je osvojio pole poziciju. Čak je i njegov timski kolega Clay Regazzoni vozio bolid s brojem šasije 022 naredne godine.

Bolid je promijenio nekoliko vlasnika, prvo ga je kupio francuski kolekcionar osamdesetih godina prošlog stoljeća, nakon toga je bio u Holandiji, a potom je završio u kolekciji američkog kolekcionara 2008. godine.

Bolid je u potpunosti restauriran uljučujući njegove mehaničke komponente, a završio je na trećem mjestu 2017. godine na Pebble Beach Concours d'Eleganceu.