Utjecaj pandemije
1

Formula 1 objavila enormne finansijske gubitke u 2020. godini

K. H.
Romain Grosjean u bolidu (Foto: EPA-EFE)
Romain Grosjean u bolidu (Foto: EPA-EFE)
Formula 1 objavila je finansijski izvještaj za prošlu 2020. godinu i prema dostupnim podacima njihov gubitak zbog utjecaja pandemije koronavirusa iznosi velikih 386 miliona dolara, što je blizu 320 miliona eura.

Ukupni finansijski rezultati koje je objavila masmedijska kuća Liberty Media objavljeni su u petak, a oni otkrivaju da je prihod Formule 1 u prošloj godini pao za ukupno 44 posto.

Konkretno u brojkama, sa dvije milijarde dolara u 2019. godini prihod je pao na nešto više od milijardu u prošloj godini, dok je dobitak od 17 miliona u 2019. godini pretvorio u gubitak od 386 miliona dolara.

Ukupni rashodi prema 10 timova pali su sa više od milijardu dolara u 2019. godini na 711 miliona, a objasnili su to riječima da su se timske isplate smanjile zbog manjih prihoda, što je na kraju i očekivan rasplet.

Gubici se objašnjavaju s izostankom publike i odgodama kompletnog kalendara te stvaranja novog i to u specifičnim uslovima, a rezultat toga su manji prihodi od TV prava i izostanak sponzora koji su bili planirani u budžetu.

S tim u vezi, prihodi od TV prava u takvim okolnostima skočili su sa 38 na 55 posto od ukupnih i to zahvaljujući ispunjenom minimalnom uvjetu od 15 utrka u sezoni, ali svejedno predstavljaju gubitak.