Veliki projekat
31

Spas za boks u BiH i susjednim zemljama: Regionalna liga počinje u maju

E. B.
Peštek sa predsjednicima ostalih regionalnih bokserskih saveza i predsjednikom Srbije Vučićem
Peštek sa predsjednicima ostalih regionalnih bokserskih saveza i predsjednikom Srbije Vučićem
Predstavnici bokserskih saveza iz zemalja bivše Jugoslavije su se dogovorili o pokretanju regionalne bokserske lige s ciljem vraćanja ove plemenite borilačke vještine na staze stare slave.

Predsjednici bokserskih saveza Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije su ove godine održali tri sastanka s ciljem formiranja regionalne bokserske lige.

Finalni sastanak je bio održan u Beogradu u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je jedan od najzaslužnijih za realizaciju ovog velikog projekta.

"Prvi sastanak smo imali u Somboru 15. januara, a prošle sedmice smo se najprije sastali u Budvi zajedno sa predsjednikom Svjetske boskerske federacije Umarom Kremljovom, a potom i u Beogradu gdje smo potpisali deklaraciju o pokretanju regionalne lige u boksu", kaže Enes Peštek, predsjednik Bokserskog saveza BiH.

"U narednim danima i mjesecima ćemo kontaktirati državne institucije jer smatramo da je ovo projekat od državnog značaja. Očekujemo da oni to prepoznaju i da nas finansijski podrže kako bismo mogli ovo provesti u djelo. Liga bi trebala početi u maju, a za jedno kolo treba osigurati oko 10.000 KM. Bokserski savez Srbije je osigurao novac za troškove službenih lica, te prijevoz boksera, a televizija Arena Sport će prenositi takmičenja. U sklopu regionalne lige bit će organizovana i dva Grand Prix turnira ispred svake države, tako da će to biti organizovano na vrhunskom nivou", poručuje Peštek i dodaje:

"Bitno je napomenuti da će se u ligi takmičiti samo domaći bokseri, dakle neće biti dovođenja stranaca iz Njemačke, Mađarske i ostalih evropskih zemalja. Naši mladi bokseri u našoj zemlji nemaju jaku konkurenciju, te kada izađu na evropska takmičenja ne pokažuju ono najbolje što mogu. Kroz regionalnu ligu će imati mnogo ozbiljnije provjere i imat će priliku na velikim takmičenjima biti u top formi", poručuje Peštek.

Na sastancima u Somboru, Budvi i Beogradu bilo je govora i o još jednoj važnoj stvari.

"Mi smo donijeli zaključak da bi bilo dobro da se vrate na scenu klubovi koji su imali bogatu tradiciju u bivšoj Jugoslaviji i koji su iznjedrili evropske, svjetske i olimpijske prvake poput sarajevskog Željezničara, beogradskih Radnički, Partizana i Crvene zvezde, hrvatskih Pule i Dinama iz Zagreba, crnogorske Budućnosti iz Podgorice... Mi smo već pokrenuli inicijativu vraćanja Željezničara i na dobrom smo putu da se to riješi", govori Peštek.

Ukoliko sve prođe po planu, regionalna liga bi trebala početi u maju.