Najava iz Microsofta
2

Xbox Series X i Game Pass će biti skuplji od augusta

D. B.
Oni koji imaju namjeru kupiti konzolu Xbox Series X trebali bi to učiniti prije augusta jer će Microsoft povećati cijene. I to nije sve.

Xbox Series X će od augusta biti skuplji u većini zemalja, u Kanadi će koštati 650 kanadskih dolara, u Velikoj Britaniji 489 funti, u Australiji 800 australskih dolara te 550 eura u većini evropskih zemalja. Ova povećanja su otprilike u skladu s promijenama cijene za konzolu PlayStation 5, koje je Sony napravio na većini tržišta još prošle godine. Pored toga, rastu i cijene pretplate na Game Pass.

"Zadržavali smo cijene naših konzola dugi niz godina i prilagođavali ih kako bi odražavale konkurentske uvjete na svakom tržištu. Promjena cijena Game Passa nisu povezana sa dogovorom s Activision Blizzardom i imaju za cilj da odgovaraju lokalnim tržišnim uvjetima", rekla je šefica komunikacija za Xbox Kari Perez.

Cijene za konzolu Xbox Series S ostaju iste na svim tržištima, a Microsoft će uskoro predstaviti crni model s 1 TB memorije po cijeni od 349 dolara.

Microsoft više ne rpavi igre za Xbox One, no oni koji ne žele kupiti Series X ili S, i dalje će moći igrati nadolazeće igre kao što su Sartield i Fable, ali putem Game Pass Ultimatea. No, i cijena ove usluge će porasti.

Xbox Game Pass će koštati 11 umjesto 10 dolara, a Game Pass Ultimate 17 u odnosu na prethodnih 15. Cijena PC Game Passa ostaje 10 dolara nakon što se 2020. godine povećala s 5 dolara mjesečno. Treba reći da cijena Xbox Game Passa neće rasti u Norveškoj, Čileu, danskoj, Švicarskoj i Saudijskoj Arabiji.

Promjene cijena za nove članove Xbox Game Passa stupa na snagu 6. jula, a za postojeće pretplatnike se neće primjenjivati do 13. augusta u SAD-u, odnosno do 13. septembra u Njemačkoj. Oni koji imaju godišnju pretplatu, plaćat će po "staroj" cijeni sve dok ne dođe vrijeme za obnovu pretplate.