U bijeloj boji
43

Stigao je Polestar Phone, ali samo za kinesko tržište

D. B.
Proizvođač električnih automobila Nio lansirao je vlastiti smartphone, a sada je isto učinila kompanija Polestar.

Polestar je zvanično predstavio svoj prvi smartphone pod nazivom Polestar Phone nakon nekoliko sedmica špekulacija, glasina i teasera.

Smartphone je zapravo proizvela kompanija Meizu i baziran je na modelu 21 Pro ove kineske kompanije, koji je predstavljen u februaru ove godine. Sve ovo nije slučajnost jer su Polestar i Meizu u vlasništvu kineskog automobilskog giganta Geelyja.

Polestar Phone krasi "čista skandinavska dizajnerska estetika ekstremne jednostavnosti i luksuza", a čak je i logotip na poleđini "veličanstven te istovremeno suzdržan i nenametljiv".

Smartphone pokreće Snapdragon 8 Gen 3 procesor, ima 6,79-inčni LTPO OLED ekran rezolucije 1.368 x 3.192 piksela, frekvencije osvježavanja od 120Hz i maksimalne svjetline od 1.850 nita. Proizvela ga je kompanija BOE i posjeduje integrisan ultrasonični senzor za otisak prsta. Procesor je uparen sa 16 GB RAM-a i 1 TB interne memorije, nazad su tri kamere, glavna od 50 MP s optičkom stabilizacijom slike, ultraširoka od 13 i 3x telephoto kamera od 10 MP također s optičkom stabilizacijom slike. Naprijed je smještena selfie kamera od 32 MP.

Uređaj napaja baterija kapaciteta 5.050 mAh s podrškom 80W žičanog, 50W bežičnog i 10W reverzibilnog bežičnog punjenja.

Smartphone je otporan na vodu i prašinu po IP68 standardu, njegove dimenzije iznose 164,98 x 74,42 x 7,98 mm i težak je 214 grama. Nudi se samo u jednoj boji, a to je Polestar bijela. Specifikacije su identične onim koje ima model Meizu 21 Pro.

Čini se da je jedini način naručivanja ovog smartphonea zapravo Polestar aplikacija, a njegov glavni prodajni adut je integracija s Polestarovim automobilima, preciznije, zasad samo s Polestarom 4.

Polestar Phone ima i UWB hardver, no ne i podršku za njega. To stiže nešto kasnije putem updatea koji će omogućiti korištenje digitalnog ključa automobila, kao i nekih drugih funkcija.