Nije se ni ohladila
36

SpaceX u kratkom periodu ponovo lansirao istu raketu i postavio novi rekord

D. B.
Kompanija SpaceX je lansirala istu raketu nakon samo 21 dan ud prethodnog lansiranja, čime je postavila novi rekord.

SpaceX je iskoristio svoju Falcon 9 raketu za lansiranje nova 53 satelita internet mreže Starlink, a riječ je o istoj raketi koja se koristila i 21 dan ranije. Time je kompanija američkog biznismena i vizionara Elona Muska postavila novi rekord zahvaljujući dosad najkraćem periodu koji je prošao između dva lansiranja.

Bila je to ukupno 151. Falcon 9 misija, a 43. koja je uglavnom posvećena razvoju konstelacije mikrosatelita koji čine internet mrežu Starlink. Zadatak ove satelitske mreže je da omogući brzi internet širom svijeta.

Prva faza rakete s oznakom B1062 se nekon lansiranja vratila na Zemlju i spustila na dron brod "Just Read the Instructions" koji se nalazio u Atlantskom okeanu. Ova raketa je prvi put lansirana u novembru 2020. godine, a između ostalog je korištena i za Inspiration4, prvu privatnu svemirsku misiju s posadom u septembru 2021. godine te ovogodišnju Axiomovu misiju Ax-1 s komercijalnom posadom. Upravo je prošao 21 dan od lansiranja u sklopu pomenute misije do posljednjeg lansiranja u nizu i to je novi rekord.

Lansiranja raketa sa satelitima i posadom postala su rutina za SpaceX, uključujući povratak rakete Falcon 9 i njeno ponovno korištenje.