Sagorjet će u atmosferi
18

SpaceX iz orbite uklanja 100 starih Starlink satelita

D. B.
Kompanija SpaceX namjerava iz orbite ukloniti starije Starlink satelite kako bi smanjila broj potencijalno opasnih svemirskih letjelica u niskoj orbiti Zemlje.

SpaceX je potvrdio da će u narednim sedmicama i mjesecima biti uklonjeno 100 starijih Version 1 Starlink satelita s ciljem održivosti svemira. Plan je već najavljen, a iz kompanije ističu da je potez "ispravna stvar u pokušaju održanja svemira sigurnim i održivim".

Odluka je donesena nakon što je SpaceX-ovi tim ustanovio zajednički problem malog broja satelita, koji bi mogao povećati mogućnost od kvara u budućnosti, a time bi se izgubila mogućnost njihovog sklanjanja s puta drugih svemirskih letjelica. Operacija uklanjanja satelita iz orbite trebala bi trajati šest mjeseci.

SpaceX će pratiti pozicije satelita i dijeliti podatke s drugim operaterima letjelica, kao i onima koji obavljaju lansiranja, a sve kako se ne bi našli na putu drugih letjelica dok padaju u atmosferu gdje ih čeka "vatren" kraj. Istaknuto je da će svi sateliti imati mogućnost upravljanja i izbjegavanja sudara tokom spuštanja. Starlink sateliti su dizajnirani za autonomne manevre kako bi se sklonili s putanje drugih letjelica te se oslanjaju na podatke Američkih svemirskih letjelica i komercijalne svemirske kompanije LeoLabs.

Između 1. juna i 30. novembra 2023. godine Starlink sateliti su napravili 24.410 manevara kako bi izbjegli sudare, a to u prosjeku iznosi oko šest manevara po satelitu. Iako je visok, taj broj opada, no neki eksperti su i dalje zabrinuti. Među njima je i Hugh Lewis, koji je zabrinut zbog velikog broja satelita i sigurne kontrole nad njima. On smatra da postoji rizik od sudara.

Svi Starlink sateliti su dizajnirani da samostalno padnu u atmosferu Zemlje u periodu od pet godina nakon lansiranja, nakon čega u potpunosti sagorijevanju. Stoga je rizik od pada dijelova na Zemlju jednak nuli.

Iako 100 satelita zvuči mnogo, treba uzeti u obzir činjenicu da SpaceX u orbiti trenutno ima 5.438 Starlink satelita te da ima dozvolu da ih lansira 12.000. Također, kompanija želi proširiti svoju flotu na 40.000 satelita.

SpaceX planira lansirati 144 misije ove godine, a većina se odnosi na slanje Starlink satelita u orbiti. Prošle godine je bilo 60 posto takvih misija kada je riječ o SpaceX-ovim lansiranjima. Ovi sateliti omogućavaju pristup brzom internetu korisnicima širom svijeta, uključujući ratom razorena i katastrofama pogođena područja.